Regeringen vill ha jämlik vård

Politik2011-06-21 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

I Norrbotten rasar sjukvårdsdebatten igen. Den handlar inte om vårdkvalitet, tillgänglighet eller en mer jämlik vård. Den förs snarare som en nödvändighet av dem som planerar för en storregion.

Samtidigt så bedriver regeringen ett arbete för att skapa en mer jämlik vård och en möjlighet för medborgarna att kunna jämföra kvalitet och väntetider mellan vårdinrättningar och olika landsting.

Förra veckan beslutade regeringen att se till att det utvecklas statistik så att det överhuvudtaget ska gå att jämföra väntetider på de sjukhusbundna akutmottagningarna. Utan den kunskapen har inte medborgarna en faktisk möjlighet att se om det egna landstinget gör bra ifrån sig.

Men än viktigare var att regeringen nu också initierar en särskild satsning för en mer jämlik vård. Tillsammans med Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) ska nu åtta åtgärder genomföras:

1. Påbörja ett arbete med att tydliggöra och organisera landstingens resurser för verksamhetsutveckling, patientsäkerhet och innovation.

2. Analysera 2011 års öppna jämförelser av hälso- och sjukvårdens kvalitet och effektivitet.

3. Skapa ett nationellt stöd till landstingen för att bland annat genomföra punkt 1 och 2.

4. Undersöka möjligheterna att förbättra tillgängligheten till data ur de Nationella kvalitetsregistren med minimal tidsfördröjning.

5. Undersöka hur data ur de Nationella kvalitetsregistren kan redovisas för patienter och medborgare på en enkel och sökbar hemsida.

6. Beskriva vilken information brukare och patienter har nytta av vid val av hjälpmedel till exempel sortiment och egenkostnader

7. Se över hur information kan redovisas för patienter och medborgare på en enkel och sökbar hemsida

8. Pilotarbete för att öka jämlikheten i första linjens vård inom utsatta bostadsområden

Det krävs öppna jämförelser för att kunna synliggöra bristande kvalitet och tillgänglighet inom vården, jämförelserna behövs också för att kunna åstadkomma en mer jämlik vård.

Det tredje viktiga regeringsbeslutet som togs förra veckan var den nya strategin för funktionshinder. Det är en strategi för åren 2011-2016 och omfattar nio prioriterade områden med konkreta mål. Bland annat berörs socialpolitiken, arbetsmarknadspolitiken, rättsväsendet, kultur och idrott.

Det är viktigt att vi nu kan fortsätta att utveckla välfärden i Sverige. Det kräver ett fortsatt ansvarstagande för ekonomin och att vi håller på arbetslinjen.

Det är genom en klok ekonomisk politik som vi nu kan fortsätta att utveckla Sverige och Norrbotten.