Regeringsmaktens sönderfall

Politik2012-03-13 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

I går var det många glada miner i S-högkvarteret på Sveavägen 68 i Stockholm. Enligt opinionsföretaget United Minds är Socialdemokraterna återigen det största partiet i svensk politik.

Självklart ska alla opinionsmätningar tas med en traktorskopa salt. Men United Minds är inte det enda opinionsinstitut som speglar samma tendens.

Det känns som att det har vänt för S och att det nya tandemparet Stefan Löfven & Magdalena Andersson går hem i stugorna.

Men det spelar också oppositionen i händerna att de borgerliga har börjat uppträda mer som stökig diskussionsklubb än regering.

Under den senaste tiden har regeringens företrädare gett olika besked om bland annat riskkapitalbolag som äger friskolor, kärnkraften, ungdomslöner, vapenexporten och Östersunds OS-ansökan.

Det är inget som skapar bilden av handlingskraft hos den borgerliga alliansen. Snarare framstår det som tecken på regeringsmaktens sönderfall.

Den borgerliga samlingen inför valen 2006 och 2010 känns som historia. Nu sätts den egna profileringen före allting annat.

FP, C och KD kämpar sin överlevnad. Samtidigt arbetar M för att bli det största partiet i svensk politik även om det betyder att något eller par av de borgerliga småpartierna trillar ur riksdagen.

Man kan förstå egennyttan hos respektive regeringsparti. Men det är allvarligt för Sverige.

Landet behöver en regering som tar sig an samhällsproblemen (arbetslöshet, social utslagning och annat). Landet behöver inte en regering där partierna och statsråden träter med varandra om uppmärksamheten.