Rena vilda västern på vägarna

Den svenska åkerinäringen mår bra av konkurrens. Men det måste vara konkurrens på lika och schyssta villkor.

Den svenska åkerinäringen mår bra av konkurrens. Men det måste vara konkurrens på lika och schyssta villkor.

Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Politik2013-02-28 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

I danska Ekstrabladet läser jag om transportföretaget Dinotrans som har huvudkontoret i Sverige. Bolaget tar till nya grepp för att dumpa lönerna och kringgå kollektivavtalen.

Ett hundratal lastbilschaufförer från Filippinerna har anställts med löner som ligger runt 12 000-17 000 svenska kronor, det vill säga långt under det normala för lastbilschaufförer i Sverige och Danmark.

De danska lastbilschaufförerna är i panik, ser sina jobb hotas och kräver att Danmarks arbetsmarknadsminister agerar.

Det är hög tid att även Sveriges regering och riksdag får upp ögonen för problemen.

Både Transportarbetareförbundet och branschorganisationer har länge varnat för utvecklingen i åkerinäringen.

Samvetslösa aktörer dumpar priserna genom att hålla en lägre social standard och brer ut sig på bekostnad av seriösa åkeriföretag som följer svenska kollektivavtal och svensk arbetsrätt.

På LO:s hemsida finns en artikel om bemanningsföretag som fyller svenskregistrerade lastbilar med utländsk arbetskraft som jobbar till lägre löner och sämre villkor.

"Om inget görs åt det här riskeras hela vår bransch. Ojuste konkurrens slår ut seriösa åkare, gör svenska förare arbetslösa och det leder dessutom till att Sverige går miste om skatteintäkter", säger Lars Sjöberg från Transportarbetareförbundets avdelning 3 på LO:s hemsida.

Sjöberg beskriver rent slavliknande arbetsförhållanden.

En del bor, lagar mat och äter i lastbilshytten under långa perioder.

Följden blir inte bara försämrade villkor i transportbranschen. Även trafiksäkerheten urholkas.

Chaufförer från Filippinerna har knappast den erfarenhet eller det kunnande som krävs för att ratta tunga fordon på nordiska vintervägar.

Det betyder - märk väl - inte att Sverige ska stänga gränserna för utländsk arbetskraft. Försvaret av de svenska kollektivavtalen handlar bara om att alla som jobbar i Sverige ska ha samma grundläggande villkor och trygghet, oavsett om de kommer från Filippinerna, Lettland, Polen eller har bott i Sverige hela sitt liv.

Vi får en ohållbar situation på svensk arbetsmarknad om polska eller filippinska lönenivåer ska bilda ny norm. Då har vi verkligen inlett ett "race to the bottom".

Principen måste vara vara gjuten i betong: Arbetskraft som är utstationerad i annat land måste följa värdlandets lagar och avtal. Konkurrens är välkommen men den måste ske på lika villkor.

Det är även budskapet i en motion som skrivits av S-riksdagsledamoten Sven-Erik Bucht, Haparanda.

"Det krävs regler som säkrar konkurrens på lika villkor", skriver Bucht.

I motionen pekar han på att EU-förordningen 1071/2009 som ger möjlighet att ställa krav på åkerierna att följa nationella regler och anställningsvillkor.

"Sådana krav ställs i bland annat Holland", framhåller Bucht.

Det som är möjligt i Holland och andra EU-länder borde vara möjligt även för Sverige. Åkare som inte följer lagen måste bestraffas med höga böter och indragna trafiktillstånd.

EU:s inre marknad ska präglas av fri rörlighet för kapital, arbetskraft och företag. Men det betyder inte att marknaden ska vara rena vilda västern. Det finns inget i EU:s regelverk som stödjer dumping av löner och sociala villkor.

Medlemsländerna måste reagera mot avarterna och rikta kraftfulla sanktioner mot företag som inte följer regler, lagar och avtal.

I ett mejl kräver en LO-medlem i Boden dessutom mer action från LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson.

"En samordnad aktion genom Europafacket är väl något som kan stävja det som håller på att hända. Kamp mot slavlöner är kamp för rättvisa. Blockad mot oseriösa åkare kan det vara något. Det är dags att sätta ner foten och göra något", skriver han.

Det är det minsta man kan säga. Det här handlar inte bara om tillvaron för några lastbilschaufförer.

Yttest gäller det hela kollektivavtalsmodellen och vilka regler som ska gälla på arbetsmarknaden.