Rör inte LKAB!
Den borgerliga agendan ligger fast. Regeringen Reinfeldt är inställd på att minska statens roll.
Statligt behöver inte vara ruttet och mossigt. Det statliga ägandet har inte hindrat LKAB från att utvecklas till ett modernt och konkurrenskraftigt företag,.
Foto: Thord Nilsson / SCANPIX
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.
Nu, när valåret 2010 närmar sig med stormsteg, vill dock högertidningen tona ned Reinfeldts utspel.
"Med all osäkerhet kring stadsomvandling och lågkonjunktur känns en försäljning inte nära förestående", skriver Kuriren i tisdagens ledare.
Uppenbarligen har Kurirens ledarskribent fått kalla fötter och förstått att det inte är så välbetänkt att göra utförsäljningen av LKAB till en valfråga i Norrbotten. Det är inget som borgarna vinner val på i norr. Det finns en stark folklig opinion mot att privatisera nationaltillgångar som malm, skog och vattenkraft.
Gruvfacken i Kiruna och Malmberget har redan uppmanat folk att rösta rött för att stoppa en privatisering av statens gruvbolag.
Faktum kvarstår också. Den borgerliga agendan ligger fast, även om Kuriren väljer ett försiktigare ordval nu. Statligt ägande är en styggelse i moderaternas marknadsliberala tankevärld. Privat ägande är alltid bättre, enligt högern.
Följaktligen är regeringen Reinfeldt inställd på att minska statens roll. Den gamle Muf-ordföranden agerar helt i linje med de marknadsliberala teoriböckerna.
Den nuvarande regeringen har också inlett nedmonteringen av statens ägande.SBAB, Nordea, Vin och Sprit, Telia Sonera, OMX och Vasakronan står redan på säljlistan. Stora delar av Apoteket ska säljas. Företag som Svenska Spel och SJ nämns som nya tänkbara försäljningsobjekt.
På sikt finns heller inga garantier för företag som LKAB, Vattenfall och Sveaskog. Skog, malm och vattenkraft betraktas inte som nationella tillgångar av den svenska högern. De är som vilka handelsvaror som helst.
Därför är det inte fråga om att S försöker skrämma väljarna med ett "försäljningsspöke", som centerns Stefan Tornberg påstår.
Privatiseringen av statens bolag och tillgångar är i allra högsta grad en realitet under den borgerliga regeringen. Regeringen har siktet inställt på att radikalt minska statens engagemang.
Det är en utförsäljningsideologi som är blind. I ett mejl till NSD:s ledarredaktion påpekar en läsare helt riktigt att "statligt behöver inte vara ruttet och mossigt".
"LKAB är ett gott exempel. På kort tid har företaget genomfört och beslutat om investeringar på över 20 miljarder kronor och detta med egna genererade pengar. Var hittar vi den boomen inom det privata Industrisverige. Produktionen är toppmodern (high-tech) och den världsledande produkt (pellets) som säljs med framgång togs en gång fram av en driftig ingenjör vid företaget. Det finns med andra också entreprenörsanda i statliga företag och i Norrbotten", skriver läsaren.
Bättre kan det inte sägas. Allt statligt ägande är inte av ondo eller dåligt.