Under 1990-talet befann sig Anders Sundström, Piteå, mitt i den politiska hetluften och Socialdemokraternas innersta cirklar.
Uppdragen var många: Ordförande för S-distriktet i Norrbotten, ledamot i verkställande utskottet (VU), ansvarig för valanalysen efter förlustvalet 1991, arbetsmarknadsminister i två år efter valsegern 1994, näringsminister 1996-1998 ...
Men sedan har det varit mest näringslivsengagemang för Sundström. Han var vd för Pitedalens sparbank 1998-2002. Sedan blev det en kort sväng till riksdagen 2002-2004.
Men 2004 lämnade han den aktiva politiken och har sedan dess varit vd för försäkringsjätten Folksam.
Därför var vi rätt så många som höjde på ögonbrynen när Anders Sundström helt plötsligt nämndes som tänkbar efterträdare till Håkan Juholt.
Men i Socialdemokraternas verkställande utskott, som fick hantera ledarkrisen efter Juholt, hade Anders Sundström ett starkt stöd.
Han har vana av att leda en stor organisation, brett stöd i partiet och politisk erfarenhet. Men Sundström själv var inte sugen på rollen som partiordförande.
"Hade jag varit yngre så hade jag varit intresserad. Men det är tioårigt uppdrag och jag fyller 60 år i år. Och jag tycker det är en bra lösning med Stefan Löfven", säger Anders Sundström, när jag träffar honom i direktörsrummet på våning 26 i Folksam-skrapan på Söder i Stockholm.
Sundström understryker dock att han fortfarande brinner för politiken och är beredd att göra insatser, om än inte som partiordförande.
"Det finns inget viktigare än politik. Det här jobbet tar slut någon gång och då har jag mer att ge", säger han.
Han passar också på att hylla alla förtroendevalda politiker.
"Det är lättare att vara företagsledare än att vara politiker. Samhället är mer komplicerat än ett företag och som förtroendevald är du allas egendom. Kravet på att vara tillgänglig är enormt."
Det är ord som manar till eftertanke bland andra näringslivstoppar. Det finns gott om förståsigpåare i näringslivet som pekar finger åt lokala och regionala politiker.
Men politik handlar om mer än att få debet och kredit att gå ihop.
Det handlar om att ständigt möta medborgarnas krav, om att hantera svåra målkonflikter och försöka tillgodose många skiftande samhällsintressen.
Politiken måste självfallet förstå näringslivets villkor. Men även det motsatta gäller. Näringslivet måste förstå politikens svåra villkor.
På Folksams huvudkontor visar Sundström bilder över försäkringsbolagets utveckling. Men jag är mest intresserad av hur han ser på partiets opinionssiffror. Han tycker att S blivit bättre på att anpassa sig till en ny verklighet.
"På 90-talet låg allt fokus på att rädda Sverige ur den ekonomiska krisen och skapa jobb. Under 2000-talet fick jobbfrågan för lite fokus, men nu känns det som att S har hittat hem igen. Det handlar om att baka kakan först och fördela brödet sedan. Vi har goda chanser att få en socialdemokratisk statsminister efter nästa val", tror han.
Av opinionsmätningarna att döma finns en möjlighet. Visserligen är det länge kvar till nästa val. Men Stefan Löfven och finansministerkandidaten Magdalena Andersson ligger definitivt på plus just nu.
Väljarna verkar uppskatta den nya ledningens fokus på jobb och tillväxt.