S-profil på bostadspolitiken, tack!

Erika Ullberg är oppositionsfinanslandstingsråd i Stockholms län. Hon skriver regelbundet i NSD.

Erika Ullberg är oppositionsfinanslandstingsråd i Stockholms län. Hon skriver regelbundet i NSD.

Foto: Fotograf saknas!

Politik2016-05-06 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Jag tittar på SVT:s serie ”Springfloden”. Anna Wallander och Kjell Bergqvist gör fantastiska rollprestationer som Vera och Tom Stilton.

Serien har en brottshistoria och spänningsmoment. Men för mig är det framför allt enskilda skådespelare och skildringen av hemlöshet som lyfter serien. För de flesta av oss så är hemlöshet skrämmande och mycket avlägset.

Jag är glad att både populärkultur och dokumentärer visar människorna bakom trasiga kläder och kassar.

Bostad är en social rättighet. De flesta minns sin första egna bostad lite extra. Här bor jag. Här känner jag mig trygg. Ingen tvingar mig att flytta och ingen kräver mig på ockerhyra. Fler måste få känna den känslan.

Det handlar främst om individens frihet och livskvalitet. Men också om företagens tillväxt och landets utveckling.

Två tredjedelar av Sveriges kommuner har i dag bostadsbrist. Den varierar från påtaglig till krisartad.

Det behöver byggas fler bostäder; hyresrätter, villor, radhus och bostadsrätter. Vi måste också underlätta för fler att komma in på bostadsmarknaden.

Drömmen om en bostad känns för många unga allt mer ouppnåelig. I dag saknar så många som 353 000 unga vuxna i Sverige ett eget hem. Risken finns att det cementeras en generationsklyfta på bostadsmarknaden där olika generationer har helt olika förutsättningar.

Det kräveragerande på många olika nivåer. Landstinget, där jag verkar, kan exempelvis påverka genom bättre samsyn kring regional planering. Kommunerna som har makten över vad som byggs, var och när, är förstås huvudrolls­innehavare. Men ska vi få i gång bostadsbyggande och flyttkedjor på allvar så krävs en bra nationell bostadspolitik.

Regeringens initiativ till blocköverskridande samtal om bostadspolitiken är oerhört viktiga. Men det räcker inte med pliktskyldiga samtal. Det krävs krisinsikt och handling.

Behovet av en socialdemokratisk bostadspolitik är nu kanske större än någonsin.

Stefan Löfven bör ta tid på sig och återkomma med en regeringsombildning där statsrådsposterna fördelas på ett nytt sätt. Det är dags att sätta starkare S-profil på både bostadspolitiken och ministerposten.