För några veckor sedan pågick en konferens på Sunderby sjukhus, en konferens som handlade om vårt eget förbättringsarbete inom sjukvården i Norrbotten. Det är viktigt, både att verksamheterna får möjlighet att dela med sig av sina erfarenheter men även få kunskap om hur det går att förändra arbetssätt.
För mig och mina partikollegor är det viktigt att vi tar del av arbetet, följer det och uppmuntrar förbättringsarbetet.
Det är en del av vårt politiska beslutunderlag, men vi behöver också berätta om förbättringsarbetet.
Låt mig ge någraexempel på vilka förbättringsarbeten som presenterades på konferensen: Avancerad klinisk sjuksköterska (AKS) på Övertorneå hälsocentral, neonatal hemsjukvård (förkortar slutenvårdstiden för barn som fötts för tidigt på Sunderby sjukhus) och kompetensväxling på Haparanda hälsocentral.
Det fanns flera pass under dagen från olika enheters förbättringsarbete och jag hoppas att dagen gav mersmak.
Förbättringsarbetenas fokus utgår från patienterna – det är patienternas hälsa, inflytande och medverkan i sin egen vård som är prioriterat.
Dagens och morgondagens kommer att kräva mer tillgänglighet, öppenhet och medverkan för att känna trygghet med sjukvården.
Därför är det glädjande att statsminister Stefan Löfven beslutat att satsa på ett ”patientkontrakt” och att mitt engagemang nu innebär att Norrbotten är en av tre regioner i Sverige som nu får gå före i det arbetet.
Det är ett modernt och framsynt ledarskap som vår statsminister uppvisar. Sjukvården behöver blir skickligare på att samordna och involvera patienterna i sin sjukvård.
Det är därför spännande att få följa förbättringsarbetet som sker på Haparanda HC där devisen är kompetensväxling – där viljan finns, där går en väg.
Vi har problem med tillgången på allmänläkare, den bristen delar vi med resten av Sverige och därför behöver vi, precis som det nu sker i Haparanda, växla över arbetsuppgifter från läkare till specialistutbildade sjuksköterskor och undersköterskor.
Patienterna i Haparanda får nu möjlighet att på ett strukturerat sätt träffa specialistutbildad personal och det har bland annat inneburit att personer med diabetes fått en mer individanpassad behandling som resulterat i bättre behandlingsresultat.
Det är så vi tar sjukvården i Norrbotten framåt – genom målmedvetet arbete.