Sahlin prioriterar jobben

Vid sitt jobbtoppmöte i Stockholm har socialdemokraterna visat att det finns alternativ till den borgerliga politiken.

Foto: Fotograf saknas!

Politik2008-05-14 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.
Under valrörelsen 2006 besökte moderaternas partisekreterare Sven-Otto Littorin Noliamässan i Piteå. Han fick frågan när den borgerliga jobbpolitiken skulle börja visa resultat, om partierna fick regeringsmakten.
"Det kommer att ta tid. Åtminstone två år", svarade Littorin.

Nu har det snart gått två år efter regeringsskiftet. Under två år har arbetsmarknadsminister Littorin och hans regeringskamrater fått pröva sin politik. Resultatet? Arbetsmarknaden försvagas. Fler och fler prognosmakare räknar med stigande arbetslöshet.
Till och med enligt regeringens egna beräkningar kommer arbetslösheten att stiga till 4,5 procent valåret 2010.

Samtidigt kommer nya dystra prognoser från Sveriges kommuner och landsting (SKL). Kommuner och landsting redovisar stora underskott både 2009 och 2010.
Minskade skatteintäkter gör att det blir mindre pengar till vård, skola och omsorg.
Det är dock inte tal om några extra statsbidrag från regeringen.
Regeringen prioriterar fortsatta skattesänkningar före satsningar på välfärdspolitiken.
I vårbudgeten säger regeringen att den offentliga sektorn får lösa sina problem genom "effektiviseringar". I klartext handlar det om att skära ned på skola, vård och omsorg.

Det är en djupt olycklig utveckling - i synnerhet när vi vet att de sociala skyddsnäten har försvagats. 400 000 svenskar har lämnat a-kassan, som en direkt följd av regeringens besparingar.
Många av dem kommer att fara illa och tvingas till socialkontoren, när jobben blir färre.

Vid sitt jobbtoppmöte i Stockholm har dock socialdemokraterna visat att det finns alternativ till den borgerliga politiken.
I rapporten "Fler jobb genom investeringar i människors växtkraft" presenterar partiet 124 olika förslag för fler jobb.
Ett förslag är att förbättra tryggheten för egna företagare. Partiets devis är att "trygg vågar". Därför vill partiet införa en "trygghetsgaranti för företagare" för att underlätta övergången från anställning till eget företagande.
Vidare vill partiet stimulera gröna jobb inom miljöteknik och besöksnäringen. Dessutom vill det upprätta särskilda branschprogram för upplevelseindustrin och "life science-sektorn". Partiet efterlyser även ett konkurrensneutralt it-nät så att man säkerställer en öppen och operatörsberoende fiberinfrastruktur i hela landet.
I rapporten upprepar partiet även kravet på en stor statlig satsning på yrkesutbildning.

"Gammaldags AMS-politik", muttrar finansminister Anders Borg (m). Men satsningar på yrkesutbildning är ett betydligt bättre alternativ än att sänka förmögenhetsskatten, om man vill ge arbetslösa bättre förutsättningar att få jobb.
IFAU (institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering) har visat att grupper som har det tuffast på arbetsmarknaden (långtidsarbetslösa, utomnordiska invandrare och ungdomar) har störst nytta en av en fungerande yrkesutbildning.

Socialdemokraternas rapport om jobbpolitiken visar att partiet har lärt sig läxan från valet 2006. Då fick partiet kritik för att det ägnade för lite intresse åt sysselsättningen. Nu står jobbpolitiken på nytt i centrum för partiet.
Det känns bra. Arbete åt alla måste alltid vara arbetarepartiets viktigaste krav.