För bara några år sedan fanns ett förtroendefullt samarbete mellan landstinget, Gruvtolvan, LKAB, Rymdbolaget, Progressum, Företagarna och kommunen i Kiruna.
I september 2005 skrev de under en gemensam överenskommelse om sjukvården i Malmfältskommunen.
Det är en idyll som känns fjärran denna dag.
Debatten om akutkirurgin har skapat låsningar i relationerna mellan Kiruna och landstingsledningen. Dialogen 2005 har ersatts med konfrontation 2011.
Givetvis är situationen inte enkel för ett landsting som pressas av vikande befolkningstal, sämre ekonomi och brist på specialister.
Landstinget är ett svårstyrt pastorat och landstingspolitiken är ingen dans på rosor. Men det finns saker som kunde ha gjorts annorlunda.
Enligt flera av varandra oberoende källor anser samrådsgruppen i Kiruna att de fått ett löfte från S-distriktsledningen om ett möte med landstingets tjänstemän för att diskutera akutvården i gruvstaden. Men av något skäl blev mötet aldrig av.
Det är möjligt att en sådan träff inte hade förändrat någonting. Men det hade knappast skadat.
Samrådsgruppen i Kiruna består, som påpekats tidigare på denna sedan, inte av några stollar eller gaphalsar.
Det handlar om lokala samhällsbärare och seriösa företrädare för kommun, näringsliv och fack. Därför bör landstinget vårda relationerna med den gruppen.
Nu väntar under alla förhållanden ett grannlaga arbete för den rödgröna landstingsledningen för att återupprätta förtroendet i Kiruna.
Visst, det kommer att finnas ett närsjukhus i Kiruna även i framtiden. Landstinget planerar även för öppnande av dialysverksamhet i Kiruna, vilket betyder mycket för många svårt sjuka människor.
Dessutom finns ett uttryckligt löfte om att bygga ett helt nytt sjukhus när sprickbildningen från gruvbrytningen underminerar den gamla byggnaden.
Men hur långt dessa utfästelser räcker återstår att se. Många kirunabor är besvikna efter torsdagens beslut om akutkirurgin.
Det minsta man kan begära är att landstingsledningen och samrådsgruppen i Kiruna - efter en semester med tid för eftertanke - sätter sig och försöker återupprätta ett konstruktivt samtalsklimat.
Det senaste halvårets skyttegravskrig har inte varit av godo.