Sänk räntan

Politik2008-05-07 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.
LO-ekonomerna uppmanar Riksbanken att sänka räntan. Dagens styrränta på 4,25 procent är för hög, anser LO, som vill få ner räntan till fyra procent innan årets slut.
Med tanke på utvecklingen på arbetsmarknaden vore det en högst rimlig åtgärd.
LO-ekonomerna tror på en markant dämpning av sysselsättningsutvecklingen under 2008 och 2009.
Enligt deras prognos kommer sysselsättningen att öka med bara 50 000 personer. Under föregående tvåårsperiod var samma siffra 180 000 personer.

LO-ekonomerna är inte ensamma om sin bedömning. Enligt den borgerliga regeringens finansplan kommer att arbetslösheten att öka under både 2008 och 2008. Tillväxten och sysselsättningen skrivs ned kraftigt. Det betyder att vi kommer att ha en arbetslöshet på 4,5 procent 2010, om inget görs.
Det innebär att många människor kommer att fara illa. Varje procentenhet arbetslöshet är tiotusentals människor av kött och blod. Det handlar både om äldre som får lämna gemenskapen på en arbetsplats och om yngre som har svårt att överhuvudtaget få in en fot i arbetslivet.

I det läget borde det vara en självklarhet att både regeringen och riksbanken agerar för att stimulera ekonomin och arbetsmarknaden.
Men regeringen passar. Vårbudgeten är kliniskt ren från nya åtgärder mot arbetslösheten.
Hoppet står således till att riksbanken använder styrräntan för att dämpa nedgången.

LO:s chefsekonom Dan Andersson argumenterar på följande sätt i en TT-intervju:
"Har vi bra konkurrenskraft? Ja. Har vi inflationsproblem? Inte särskilt. Har vi bra statsfinanser? Ja, ganska hyfsade. Vi har en bra bild av våra löneavtal som vi tycker ligger rätt. Det motiverar en ränta på fyra procent."
Han fortsätter:
"Det finns inga förväntningar i arbetsmarknaden från löntagarna att de ska få fem procent i löneökningstakt eller kompensation för höjda oljepriser och vetepriser. Vi tycker inte lönerna är inflationsdrivande."
Annorlunda uttryckt: Det är möjligt att stimulera ekonomin utan att det drar igång en pris- och kostnadskarusell.