Schlagervågen från öst
NSD:s Peter Swedenmark har redan glömt vinnarbidraget och Charlotte Perrellis låt. Däremot har han svårt att glömma piraterna från Baltikum.
Foto: SRDJAN ILIC
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.
Det är påfallande att det var lamt stöd från det fackliga Sverige. Många undvek att ta ställning. Det minns nog syrrorna den dag det kommer propåer om sympatiåtgärder.
Jag har inte strejkat en enda dag under de drygt fyra årtionden jag arbetat. Journalistförbundet (där jag var och är organiserad) utlyste strejk vid något tillfälle men som ansvarig utgivare och ledarskribent var jag undantagen. Min minnesbild är att vi klarade konfliktdygnen genom att hitta praktiska samförståndslösningar, av den typ som präglar atmosfären på svensk arbetsmarknad.
Till veckan infaller nationaldagen, numera röd, en av de mest meningslösa förändringar man gjort. Att den genomsnittliga årsarbetstiden ökar när man slopade annandag pingst som helgdag kan jag väl stå ut med. Det är mest klåfingrigheten. Den ovanifrån påbjudna flaggviftningen.
Jag ska inte tala 6 juni men ni kan redan nu läsa ett nationaldagstal på blogg.op.se/swedenmark.
Det är mycket lättare att samla in pengar till offer för vulkanutbrott än till offer för översvämningar. Det stod att läsa i en intressant artikel i DN. Det är alltså inte alltid hjälpbehoven som styr intensiteten eller insamlingsbeloppen.
Om en stormakt har något att bevaka i en region kan det ibland vara till fördel för de drabbade. Likaså om man lyckas få dit journalister som beskriver vad som händer.
Att juntan i Burma visar en sådan kyla inför lidandet har upprört många. Några har lanserat idén om en intervention för att möjliggöra en effektiv hjälp. Det är lätt att förstå bevekelsegrunderna. Men intrång av den typen är nästan alltid dömda att misslyckas. Risken finns också att juntan genom att spela på nationalistiska strängar kan vinna stöd från i dag skeptiska landsmän.
Men det finns kanske nu ett större intresse att isolera Burmajuntan och bistå de demokratiska krafterna i landet. Samtidigt finns det länder som kan ha ett säkerhetspolitiskt intresse av att inget nytt händer och företag som tjänar bra på att exportera till generalerna. Dessutom finns ju en pakt mellan stenrika knarkbaroner och militärjuntan.
BOKNYTT. Göran Greider kommer ut med en bok om Dan Andersson. Det kan bli en riktig läsupplevelse.
Det är fascinerande att nya generationer intresserar sig för skalden från Grangärde finnmark. Fascinerande och hoppfullt.
Som varm Europavän gladdes jag åt bredden i schlager-EM. Ryssland vann ju och det var många av de forna öststaterna som hamnade högt upp i prislistan (jag räknar dock inte Norge till öststaterna, vilket ju en del försökt med). De gamla schlagerstormakterna i Europa hade svårt att hävda sig. En ny tid gryr.
Det är poppis med blockröstning. Länder med gamla släktband och nära relationer röstar ofta på varandra. Nordens länder är därvid inget undantag.
Jag har för övrigt redan glömt vinnarbidraget och Charlotte Perrellis låt. Däremot är det svårt att glömma piraterna från Baltikum. Töntfaktorn var mycket hög.
En annan form av europeiskt samarbete, fotbolls-EM, får jag återkomma till nästa lördag, på premiärdagen.
Statsministerparets klädval vid ankomsten till Kina har diskuterats. "Representerar man Sverige kommer man inte i jeans", menade etikettoraklet Magdalena Ribbing: "De borde bytt om på planet."
Detta har fått Jan G Andersson på Östra Småland (s) att erinra sig följande:
En favorit i politiska klädbranschen är när Carl Lidbom uppenbarade sig i regeringens matsal i helt nytt stuk. Boots, utsvängda jeans, jacka i samma stil, rutig cowboy-skjorta och en storfana nonchalant knuten om halsen.
Sorlet avslutades när han gjorde entré och det blev alldeles tyst. Stillheten avbröts av finansminister Gunnar Sträng som mönstrade honom först uppifrån och ner och därefter nerifrån och upp varefter han frågade:
"Var ställde du hästen?"
Trevlig försommarhelg!
Fakta om Burma
Landet kallades en gång Asiens risskål.
Juntan har bytt namn på landet: Myanmar. Oppositionen använder namnet Burma.
Oppositionsledaren Aung San Suu Kyi fick Nobels fredspris 1991. Hon sitter sedan många år i husarrest.
Landet har drygt fem gånger så många invånare som Sverige och är till ytan dubbelt så stort som Norge.
Åren 1886-1948 var Burma en del av det brittiska imperiet.