(S)eniorer stöttar Sahlin

Thage G Peterson, som har arbetat nära både Olof Palme, Ingvar Carlsson och Göran Persson, tvekar inte en millisekund om sitt stöd för Mona Sahlin som statsministerkandidat.

Thage G Peterson, som har arbetat nära både Olof Palme, Ingvar Carlsson och Göran Persson, tvekar inte en millisekund om sitt stöd för Mona Sahlin som statsministerkandidat.

Foto: Kurt Engström

Politik2010-03-25 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.
I samband med S-kongressen i höstas presenterade tidigare statsrådet Anna-Greta Leijon det nya nätverket (S)töttepelarna. Det är en grupp med äldre S-profiler som kommer att göra allt vad de kan för att stötta Mona Sahlin och Socialdemokraterna i årets valrörelse.
I gruppen ingår erfarna politiker som Ingvar Carlsson, Anita Gradin, Göran Johansson, Jan O Karlsson, Maj-Lis Lööw, Thage G Peterson, Ingela Thalén, Leni Björklund, Jan Eliasson, Lena Hjelm-Wallén, Bertil Jonsson, Bengt Lindqvist, Stig Malm och Gertrud Sigurdsen.

Dessa veteraner är redan i full gång med valarbetet. Under onsdagen fick Luleå och Piteå besök av tidigare industriministern och talmannen Thage G Peterson, 76 år och still-going-strong.
Thage G Peterson har jobbat nära flera socialdemokratiska statsministrar - däribland Olof Palme under 20 års tid. Han tvekar inte en millisekund om sitt stöd för Mona Sahlin som statsministerkandidat.
"Jag såg Olof Palme i Mona Sahlin när hon besökte Södertörns högskola, där jag läser religionsvetenskap. Studenterna sögs till henne som flugor till en sockerbit. Mona har många fina egenskaper.Hon har lätt att få kontakt med människor och är öppen för att lyssna", säger Thage G Peterson, när vi träffas strax före hans möte i Folkets Hus Ripan i Luleå.
"Partiet har sagt att det ska hinna tala med minst en miljon väljare före valet. Då ska vi vara glada för att vi har en partiledare som har lätt för att prata med folk", säger han.

Thage G Peterson är fortfarande en man med många strängar på sin lyra.
På senare år har den forne försvarsministern bland annat profilerat sig som stenhård kritiker av Sveriges deltagande i de militära operationerna i Afghanistan.
Gång har han även upprepat kraven på en mer aktiv regional- och landsbygdspolitik. Han tycker att Centerpartiet sviker landsbygden i regeringsställning.
"Det kommer att krävas regionala utvecklingsprogram i miljardklassen för att motverka de växande klyftorna mellan olika delar av Sverige", betonar han.

Den främsta målgruppen för Thage G Peterson och (S)töttepelarna är de äldre väljarna. I ett upprop ställer (S)töttepelarna tre krav:
 Att äldre mötes med respekt och tilltro. Pensionärer har rätt att själva bestämma om sina liv och det ska vara möjligt för dem som vill att arbeta även efter 67 års ålder.
Att lön och pension ska beskattas lika.
 Att det finns ett varierat utbud av bostäder med god tillgänglighet och service.
Thage G Peterson reagerar starkt mot att pensioner beskattas hårdare än vanliga förvärvsinkomster.
"Pensionärsskatten är omoralisk. De som jobbat och slitit hela sitt liv ska inte straffbeskattas. Det är främmande för vårt synsätt", säger han.

Att Socialdemokraterna satsar extra krut på att vinna pensionärerna är förståeligt De äldre är en stor väljargrupp som kan bli tungan på vågen i höstens val.
Det finns ungefär 1 750 000 röstberättigade svenskar som är 65 år eller äldre.
Men äldrepolitiken handlar inte bara om röstfiske och valtaktik. Äldrepolitiken är en viktig framtidsfråga för oss alla. Fler lever längre. Medellivslängden ökar.
I dag är nästan var femte medborgare över 65 år. Om 20 år kommer var fjärde svensk att vara över 65 år.
Det är en positiv utveckling, men den innebär även ökade behov och större kostnader inom sjukvården, äldreomsorgen och pensionssystemet.

Joakim Palme, chef för Institutet för framtidsstudier (och son till tidigare nämnde Olof Palme), har talat om att vi kan få vänja oss med kommunalskatter på 40 procent i framtiden - det vill säga 40 kronor på varje intjänad hundralapp - för att klara vården och omsorgen för de äldre. I dag ligger kommunalskatten runt 32 kronor.
Om detta talar dock inte politikerna och partierna högt om årets i valrörelse. Tvärtom finns de som i vanlig ordning utlovar kraftigt sänkta skatter.
Men verkligheten är att de svenska medborgarna måste avstå mer av sina egna inkomster till den gemensamma sektorn - om vi vill att alla gamla ska få ett drägligt liv i framtiden.
I annat fall kommer tillgången till god service och trygghet att styras av köpkraften och plånbokens tjocklek hos den enskilde individen.

Thage G Peterson vill undvika den typ av generationskrig som i bland funnits i arbetarrörelsen. Yngres och äldres intressen ska inte ställas mot varandra.
"På mina möten uppmanar jag de äldre att delta i årets 1 maj-demonstrationer, men jag säger också åt dem att texta plakat med ungdomskrav. Skriv: Vi kräver jobb åt våra barnbarn! Vi är mor- och farföräldrar som måste tänka på hur det går för våra ungdomar. Vi måste visa att de äldre inte bara bryr sig om äldreomsorg och pensioner", säger han.

Klokt. Och på motsvarande sätt finns skäl för SSU och de unga i arbetarrörelsen att ägna större intresse åt de äldres villkor.
Äldrepolitiken är ju en i allra högsta grad ideologisk fråga.
Vill vi ha en stark skattefinansierad offentlig sektor som garanterar bra livsvillkor för alla?
Eller vill vi att tillgången till trygghet och omsorg på ålderns höst i högre grad ska styras av den enskildes möjligheter att teckna privata försäkringar?
Är vi beredda att betala högre skatter för att fixa vården och omsorgen?
Eller ska vi fortsätta vandringen mot privata försäkringslösningar och "sköt-dig-själv-och-skit-i-andra"-samhället?
Det är en framtidsdiskussion som borde engagera alla, oavsett om de förstagångsväljare i valet 2010 eller inne på sitt 77:e levnadsår som Thage G Peterson.