Ska barns framtid vara avdragsgill?

Politik2012-12-04 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

I november, för ett år sedan i ABF lokalen i Östra Ersboda i Umeå lärde jag känna två nya vardagshjältar, Rebecka Jacobsson och Hammam Al Rabi. Två ledare i Unga Örnar som bjudit dit mig för att ta del av deras Studiestuga.

Ett läxläsningsprojekt för barn och ungdomar som utan urval och med en öppen inställning mötte elever som av skilda skäl ville ha hjälp med läxorna. Några med föräldrar som inte hade tid, andra med föräldrar som inte kunde, någon från ett hem utan möjlighet till lugn och andra utan att skälen var så tydliga. Ett imponerande arbete som gjorde skillnad.

Svensk skola har problem, trenden med sjunkande resultat måste brytas och det handlar om ett helt batteri av åtgärder. Skickliga lärare och rektorer som det satsas på är grunden, mindre klasser i de lägre årskullarna är viktigt.

Men det behövs också en ärligare syn på dagens skilda villkor för barn.

I morgon onsdag ska vi debattera och rösta om regeringens förslag på skatteavdrag för läxläsning och jag kan inte dölja min ilska.

Ska barns framtid verkligen vara en fråga om skatteavdrag för några och om stimulans för fler företag?

Att föräldrar intresserar sig för och stöttar sina barn i skolarbetet är av stor betydelse för barnens skolframgång. Ett ansvar som alla föräldrar har och givetvis oftast också tar efter förmåga. Men skolans roll måste vara att ge alla elever likvärdiga förutsättningar till läxhjälp.

Om elever kan få hjälp med läxorna ska inte avgöras av om de har föräldrar som har förmågan att hjälpa dem eller vid varje tillfälle tidsmässigt får ihop det. Många löser det hemma men långt ifrån alla. Det är en verklighet vi vet, men inte talar om.

Jag tycker det är dags att vara tydlig, så länge vi har läxor ska också skolan ha ett tydligt uppdrag att organisera läxhjälp. Varför inte för de yngre barnen som en del av fritids och för de äldre i samarbete med ideella föreningar, studieförbund och stiftelser för att erbjuda alla elever läxhjälp.

Frågan om läxor och läxhjälp är en viktig utbildningspolitisk och pedagogisk fråga. Sverige ska sträva efter en världsledande utbildningsnivå för alla. Det är så vi kan fortsätta stå starka som land. Det är så vi säkrar framtida tillväxt och välfärd.

Hur går det för Rebecka och Hammam då? studiestugan i Ersboda har fortsatt och utvecklas och samlar idag ett 10-tal ideella ledare som varje vecka ser och hjälper barn att nå sina mål.