Ska lågavlönade skylla sig själva?

Politik2011-09-28 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

"Kvinnor som jobbar i Kommunals låglöneyrken får skylla sig själva. De kan ta andra jobb om de vill ha högre lön."

Det här sa Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe för inte så länge sen. Det visar tydligt på synen bland arbetsgivare på de som jobbar inom vården och omsorgen i Sverige idag.

Det handlar om en nedvärdering av en hel bransch. Att jobba med människor inom välfärden är tydligen ingenting att skryta med. Och ve den som klagar på lönen eller arbetsvillkoren, då är det bara att byta jobb.

Frågan är bara vem som ska ta hand om alla barnen, de sjuka och de äldre i framtiden.

Tonen inför avtalsrörelsen som drar igång snart är väldigt hög. När finansministern går i armkrok med Svenskt Näringsliv och säger att ingångslönerna är för höga får man en fingervisning av vad som håller på att hända. Det är även så att man från vissa arbetsgivarhåll tycker att det är en myt att kvinnor tjänar sämre än män.

För oss i Kommunal känns det viktigare än någonsin att stå upp för rättvisa i avtalsrörelsen. I slutet av förra veckan sa vi ja till LO:s samordningsförslag som innebär att vi vill satsa på att utjämna skillnader mellan kvinnors och mäns löner och dessutom minska antalet otrygga anställningar. Det vill säga springvikariat, timanställningar och så vidare.

Vi vet att en verkstadsarbetare i snitt tjänar 2 600 kronor mer än en undersköterska och 3 100 kronor mer än en barnskötare trots liknande utbildningskrav och ansvar.

Varför? För att verkstadsarbetarna i regel är män och undersköterskorna och barnskötarna i regel är kvinnor. Det konstaterar bland annat det oberoende Medlingsinstitutet i en nyutkommen rapport.

Man ska också komma ihåg att det inom de kvinnodominerade yrkena är mycket mer vanligt förekommande med otrygga anställningar och ofrivilliga deltider. Det i sin tur gör att den lön man verkligen får ut är ännu lägre.

Från högern kommer signaler om att detta inte är något problem och att ökade klyftor är svaret som leder till minskad arbetslöshet. Tro dem inte. Det finns inget samband mellan hög lönespridning och låg arbetslöshet.

Däremot finns det ett samband mellan hög lönespridning och ett samhälle som slits isär. Så om det är ökade klyftor och motsättningar i samhället man vill ha ska man absolut kämpa för större löneskillnader.

Jag och Kommunal kommer att göra allt för att denna avtalsrörelse ska handla om rättvisa. Mellan män och kvinnor och mellan de som har mycket och de som har mindre.