Skogen är en tillgång
S-kommunalråden Robert Forsberg, Kalix, och Peter Roslund, Piteå, tar strid för att skogsindustrins råvarubehov.
Foto: Bengt-Åke Persson
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.
En sjättedel av skogen i Norrbotten skyddas jämfört med bara omkring en tjugondel i andra län.
Vi får hoppas att näringsdepartementet och Sveaskog lyssnar. Skogen är en viktig nationell tillgång.
Skogen avkastar årligen 80-90 miljarder kronor i exportnetto, vilket är mer än elektronik- och bilindustrin. Näringen svarar för ungefär tolv procent av Sveriges totala varuexport och alstrar cirka 72 000 jobb.
Det är ingen överdrift att säga att den svenska välfärden i hög grad skapas i skogslänen. Bruken i Karlsborg, Munksund och Timrå betyder mer för välfärden än börsklipparna och bratsen på Stureplan i Stockholm.
Skogsnäringen är ingen utdöende dinosaurie från forntiden, utan fortfarande en ryggrad i svensk samhällsekonomi. Därför bör fler än Robert Forsberg och Peter Roslund tala om vikten av en aktiv skogspolitik.
Utvecklingen för skogsindustrin i Norrbotten är inte bara en regional fråga. Även de som bor i Täby, Rotebro och Tensta är beroende av att skogen fortsätter att generera export- och skatteinkomster till Sverige.
Statliga Sveaskog har nyligen fått en ny styrelseordförande. Han heter Göran Persson och var tidigare socialdemokratisk partiordförande.
En gång i tiden var denne Göran Persson också näringspolitisk talesman för sitt parti. I början av 1990-talet var han med och skrev en rapport där skogen beskrevs som "Sveriges gröna guld".
Det är ett synsätt som fortfarande är giltigt. Det är möjligt att bruka skogen och samtidigt ta hänsyn till naturvårds- och miljöintressena.
Till och med Peter Eriksson, miljöpartiets språkrör, talar ju numera om vikten av en mer aktiv skogspolitik.
"Ökad skogsproduktion är nödvändigt om vi ska kunna motverka klimatproblemen. Och beräkningar visar att det finns en stor tillväxtpotential i skogen. Varje åtgärd måste förstås prövas från naturvårdssynpunkt, men jag tycker det är rimligt att öppna för ett mer intensivt skogsbruk på vissa markområden", sa Peter Eriksson i en intervju i branschtidningen Skog & Industri i slutet av förra året.
Vidare konstaterade han:
"Trä, papper och bioenergi kommer att behövas i ännu större utsträckning i det nya samhället. Så skogsindustrin blir en vinnare."
På samma sätt resonerar s-riksdagsledamoten Karin Åström, Överkalix. I en krönika i NSD 2 januari skrev hon:
"Varför gör vi inte mer? Hur länge ska vi bara prata? Näringen, politiken, facken och samhället behöver kroka arm med varandra och gemensamt gå mot samma mål."
Helt rätt.
Sverige behöver, på samma sätt som Finland, en nationell samling kring skogen.