Skott i foten & tom i bollen

Det amerikanska representanthusets demokratiska talman, Nancy Pelosi, har uppmanat presidenten att överväga att utebli från OS-invigningen i Beijing.

Det amerikanska representanthusets demokratiska talman, Nancy Pelosi, har uppmanat presidenten att överväga att utebli från OS-invigningen i Beijing.

Foto: Susan Walsh

Politik2008-04-05 00:15
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.
Angola i södra Afrika växer så det knakar. Man räknar med en tillväxt på tjugo procent det senaste året. Få ekonomier i världen kan visa en sådan dynamik.
Det finns av tradition starka band mellan Sverige och Angola, som fram till år 1975 var en portugisisk koloni. Under den långa befrielsekampen fick organisationer i landet stöd från Sverige. När Angola blev fritt var det naturligt att de nya makthavarna odlade kontakter med rörelser och länder som bidragit till befrielsen.

Nu kommer besked om att den svenska ambassaden i Luanda ska läggas ned. Man anger kostnadsskäl.
"Sverige var närvarande under alla de svåra åren av inbördeskrig. Men när situationen i Angola äntligen ger hopp om en bättre framtid läggs ambassaden ned."
Det skriver socialdemokraterna Jan Eliasson och Urban Ahlin i en vass debattartikel i Göteborgs-Posten.

Men det kommer inte bara kritik från vänster. ABB:s chef Sten Jakobsson och Ericssons vd Carl-Henric Svanberg är lika kritiska. Företagen har omfattande verksamhet i Angola. Och med tanke på landets utveckling skulle många fler svenska företag kunna utveckla affärsverksamhet i det västafrikanska landet, till ömsesidig glädje.
Utrikesminister Carl Bildt har dock viftat undan kritiken och försvarat beslutet att bomma igen ambassaden. Men varför lämnar den svenska regeringen en tillväxtregion, samtidigt som man luddigt talar om att satsa på Afrika?
Den frågan förblir obesvarad. Många andra länder har insett värdet av att ha representation på plats, inte minst då kineserna. Och det handlar inte bara om pengar. Närvaro är viktigt för att få kunskap och politiskt inflytande.

Den svenska regeringens linje är direkt obegåvad och gagnar enbart andra länder och deras företag. De skärvor regeringen sparar i lön och hyra ska ställas mot risken att förlora order och att det svenska förtroendekapitalet devalveras.
Sverige som land och svenska företag förlorar på den bristande analysförmågan i Arvfurstens Palats.

Det var intressant att höra centerledaren Maud Olofsson prisa samgåendet mellan Posten i Sverige och Danmark. Förr var fusioner av den typen utslag för socialdemokratiskt centraliseringstänkande. Det skulle vara små enheter (utom i bondekooperationen, då).
"Vi måste bli större", sa Olofsson i SvT.
Och då syftade hon inte på centern utan på posten.
Tiderna förändras.

En fransk spritjätte tar över Vin & Sprit, en affär som välsignas av Mats Odell. Pernod Ricard är en gigant och med affären stärks de privata aktörernas ställning på en europeiska spritmarknaden.
Svenska staten får bra betalt, visst, men går också miste om framtida avkastning och inflytande.
Inte heller i den här frågan hörde jag någon från lokalsamhällets utmarker som talade om en farlig koncentration.
Tiderna förändras.

Veckans "Tom i bollen": Fotbollsorganisationen Uefa kräver att restaurangen Max stänger under de dagar ett fotbollsmästerskap genomförs i Borås.
Anledning: McDonalds är sponsor av Uefa och då får inga andra hamburgerfirmor synas på arenan.
Borås stad har pinsamt nog accepterat detta.
Som anhängare av marknadsekonomi (givetvis med ett mänskligt ansikte) vill jag protestera. De begränsningar som sker hämmar konkurrensen och drabbar ytterst oss konsumenter.
Jag hade väntat mig att moderata Borås Tidning skulle bryta en lans för den fria rörligheten, även på hamburgermarknaden, men istället inskränker man kritiken till att hacka på några lokala politiker.
Det är synd att de borgerliga ständigt sviker i försvaret av mångfalden.
Många bojkotter är verkningslösa. Inte brakade Sovjet ihop för att en rad västmakter uteblev från Moskva 1980. Los Angeles klarade sig utan öst 1984.
Nu gäller det Peking 2008.
Man kan diskutera det kloka i att utse Kina till arrangör. Förespeglingarna om att det skulle ske betydande förbättringar då det gäller mänskliga rättigheter har inte alls infriats. Och under senare tid har Amnesty rapporterat om ökad intensitet i jakten på oliktänkande; landet ska stödas inför OS. Men ändå bör Sverige delta, absolut.
Men jag tycker att förre justitieministern Thomas Bodström kom med ett bra förslag: att bojkotta invignings- och avslutningsceremonierna. Det amerikanska representanthusets demokratiska talman, Nancy Pelosi, har uppmanat presidenten att överväga att utebli från invigningen.
Hur gör den svenska regeringen? Och kommer Sveriges statschef att finnas på plats?

Ha en fin aprilhelg!

Genomsnittsvecka i Sverige:
20 flickor döps till Emma.
110 mjölkkor försvinner.
3 hekto kaffebröd konsumeras per person.
118 företag går i konkurs.
55 miljoner sms sänds iväg.
702 bilar stjäls.
560 ton fisk fångas med handredskap.
1,1 miljoner böcker lånas ut på folkbiblioteken.
(Källa: SCB)