Sommaren har varit en påfrestning

Maria Stenberg (S) är landstingsråd i Norrbotten. Hon skriver regelbundet på sidan 2 i NSD.

Maria Stenberg (S) är landstingsråd i Norrbotten. Hon skriver regelbundet på sidan 2 i NSD.

Foto: Pär Bäckström

Politik2015-08-13 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Tror minsann att jag hade klarat mig utan sommaren 2015. Regn, blåst och knappt över 15 grader. Men det värsta med sommaren var att min bäste vän dog.

Jag vet att döden är en del av livet, men ändå. Det känns både onödigt och orättvist.

Sommaren haräven varit en påfrestning för sjukvården i länet. Många reportage har det varit om situationen på våra akutmottagningar. Personalen har slitit och gjort ett fantastiskt arbete, allt för att sjuka människor runt om i länet ska få vård. Men läget är skört och nu kommer resten av årets dagar, som ska fungera.

Landstinget jobbar hårt för att vara en attraktiv arbetsgivare, vi har landets högsta ingångslöner för sjuksköterskor, speciella villkor för läkare som tar jobb på våra glesbygdshälsocentraler och vi jobbar med olika modeller för arbetstiden.

Vi lever i ett samhälle som ska vara öppet dygnet runt, affärer, myndigheter, bensin-stationer ja i princip nästan allt ska ha dygnet-runt-öppet. Men det blir allt svårare att rekrytera medarbetare som vill arbeta kväller, nätter och helger.

Vi lever alltså i en paradox. Allt ska vara öppet, men själva vill vi knappt arbeta på dessa tider.

Det sliter på kroppen att arbeta på nätterna, jag har själv arbetat natt inom äldreomsorgen. Jag minns att jag blev som en ny människa när jag fick sova på nätterna, jag är ingen nattuggla.

Det är därför vi inom landstinget har för-handlat fram ett nytt mått för arbetstiden för de som arbetar på nätterna. Kortare arbetstid helt enkelt.

Som norrbottning är jag stolt över den utbildningen som Luleå tekniska universitet ger. Som landstingsstyrelsens ordförande är jag speciellt glad över de utbildningar, som innebär att universitetet utbildar nya medarbetare till sjukvården.

Det underlättar att rekrytera, när studenterna finns i närhet och har gjort en del av sin utbildning på landstingets arbetsplatser.

Den regionaliserade läkarutbildningen som finns på Sunderby sjukhus är en mycket viktig strategisk pusselbit för rekryteringen. Nu vill vi få fler utbildningsplatser, vi behöver det för framtidens rekryteringsbehov av läkare.

Att strategiskt arbeta med utbildningsfrågor för kompetensförsörjningen är avgörande. Folktandvårdens arbete kring utbildningen av tandsköterskor är ett mycket gott exempel.

Så trots några solglimtar, så konstaterar jag ändå att sommaren 2015 varit ett sorgligt kapitel.