Inte sällan framställs EU och förhandlingsmaskineriet i Bryssel som något som är fjärran från den svenska vardagen. Men det påverkar i allra högsta grad vanligt folk i Sverige.
Tag bara EU:s grisdirektiv, som trädde i kraft vid årsskiftet. Det handlar om vad som finns i köttdisken på Ica och Konsum - och om framtiden för den svenska landsbygden.
Sverige har länge varit ett föredöme när det gäller djurhållning. Riksdag och regering har ställt krav på "gladare grisar" och bättre djurskydd.
Det har framställts som en konkurrensfördel. Svenska bönder har kunnat säga att de representerar kvalitet och en schysst behandling av djuren.
Men tyvärr har detta snarare utvecklats till en konkurrensnackdel.
Produktionen har blivit dyrare, vilket gjort att svenskt kött slagits ut av billigare importkött från länder med betydligt sämre djurskyddsregler.
Svenska konsumenter har bara stirrat på prislappen, inte hur köttet producerats eller transporterats.
Följden blir att svensk produktion rasar och tappar marknadsandelar. Gårdar slås ut. I Norrbotten finns till exempel bara kvar tre grisgårdar i dag.
Tanken var att EU:s grisdirektiv skulle jämna ut villkoren mellan medlemsländerna. EU-direktivet förbjuder bland annat fixering av suggor, kupering av svansar och alltför trånga boxar.
Det skulle innebära att även länder med betydligt sämre villkor skulle tvingas höja standarden i sin grisproduktion.
Men problemet är att många medlemsländer inte lever upp till kraven. I Lantbrukets affärstidning 29 januari läser jag att bara tio av EU:s medlemsländer länder har 100-procentig uppslutning kring EU-direktivet.
I övriga länder förekommer fortfarande att dräktiga suggor fixeras. Värst är det i Portugal. Men även länder med modern produktion, som Danmark och Nederländerna, ligger efter.
Totalt hålls en fjärdedel av EU:s totalt 13 miljoner suggor på ett sätt som strider mot regelverket.
EU-kommissionären Tonio Borg är bekymrad och uppmanar medlemsländerna att straffa producenter som inte följer grisdirektivet.
Men EU-kommissionen vill ha ett exportförbud mot griskött som är producerat under olagliga former. Den fria rörligheten prioriteras högre än djurskyddet.
Nu är det emellertid hög tid att rida spärr mot dumheterna.
För det första måste var och en ta sitt eget ansvar som konsument. Vi måste köpa kött som är producerat under schyssta former och inte transporterats över halva världen.
För det andra måste inköpscheferna i landets kommuner och landsting visa vägen. Köttet på skolor, äldreboenden och sjukhus måste uppfylla svenska djurskyddsregler.
För det tredje borde alla handlare och restauranger försäkra att de inte befattar sig med olagligt kött.
För det fjärde är det dags att jordbruksminister Eskil Erlandsson (C) och andra svenska politiker markerar Sveriges position klart och tydligt.
Sverige bör införa ett exportförbud mot allt kött som misstänks ha producerats under olagliga former och strider mot innehållet i EU:s grisdirektiv.
Det kan inte framställas som en illojal handling mot EU eller EU-rätten att stoppa produkter som inte följer EU:s egna regler.