I början av augusti 2011 hälsade jag på förre landshövdingen Per-Ola Eriksson i residenset i Luleå.
Vårt samtal kom bland annat in på strandskyddsreglerna. Delar av miljörörelsen och de egna tjänstemännen på länsstyrelsen var kritiska mot Erikssons inställning.
Men Per-Ola Eriksson hävdade att hans åsikter låg väl i linje med riktlinjerna från regering och riksdag. Lagstiftarna talar om att det ska finnas lokala och regionala variationer.
"Miljöministern är tydlig: Vi kan inte ha samma regler för strandskyddet i Arjeplog som i Stockholms skärgård", sa Eriksson i NSD 8 augusti 2011.
Nye landshövdingen Sven-Erik Österberg verkar ha samma uppfattning.
"Jag menar inte att varenda strand ska bebyggas i Norrbotten men det borde finnas utrymme för förändring. Ska man locka kompetenta tjänstemän till glesbygden, då räcker det inte med en trerumslägenhet. Man måste kunna erbjuda något extra som inte finns någon annanstans, till exempel strandnära tomter", sa Österberg i NSD 6 juli.
Så resonerar även många på lokal nivå som har verkligheten in på knutarna. Politiker i många glesbygdskommuner ser en möjlighet att bygga mer, utan att man för den skull äventyrar viktiga miljövärden.
Till exempel kan ingen säga att det pågår en överexploatering av stränderna i Pajala. I Pajala finns hur mycket orörda stränder som helst.
Det finns 10 000 kilometer älvstrand i kommunen och hur mycket stränder som helst längst sjöar och mindre vattendrag.
"Vi har 623 meter strand per invånare", berättade kommunalrådet Kurt Wennberg när jag träffade honom tidigare i år.
Kommunalrådet Britta Flinkfeldt Jansson, Arjeplog, resonerar i samma banor.
"I Arjeplog finns hela 8727 sjöar. Det betyder att det finns 2,5 sjöar per invånare. Därför går att bygga mer i strandnära lägen i Arjeplog och andra inlandskommuner", sa hon när jag samtalade med henne under arbetarrörelsens 1 maj-firande i Arjeplog 2011.
Norrbotten är ett stort och glesbebyggt län. Länet utgör en fjärdedel av Sveriges yta men hyser bara 2,6 procent av landets befolkning.
Det betyder att det finns plats för både gruvor, renskötsel, friluftsliv, turism och ökat byggande. Vi behöver inte ställa saker och ting i motsatsställning till varandra.