Mitt i allt elände, mitt i den största flyktingkrisen i modern tid kan vi ändå konstatera att Sveriges ekonomi ångar på. Tillväxten ökar, arbetslösheten bland de som har rätt arbeta i Sverige minskar och Riksbanken räknar med att flyktingströmmen får vårt BNP att växa.
Detta – och trots att Arbetsförmedlingen räknar att vi behöver en invandring på 100 000 personer per år – innebär ändå att vi har en utmaning framför oss. På kort tid kommer många människor till Sverige och vi har helt i enlighet med FN:s lagar om mänskliga rättigheter en skyldighet att pröva människors asylskäl.
Regeringen presenterar nu en extrabudget till kommunerna för att klara av mottagandet. Det är bra. Regeringen leder också ett arbete med att minska kostnaderna för mottagandet för att fler ska kunna få sin sak prövad och hjälpa de som behöver det allra mest. Det är också bra.
Däremot är regeringens plan för en sparsam reformpolitik problematisk. Det Sverige behöver för att klara av mottagandet nu men också för att förbättra den allmänna situationen i landet idag och för framtiden och dessutom inkluderandet av våra nya medborgare i ett växande Sverige, är investeringar. Investeringar i bostäder och infrastruktur, innovation och utbildning för att skapa jobb och tillväxt, tillväxt som på sikt ökar vårt budgetutrymme för fortsatta reformer i välfärden och skolan.
Regeringens lån för flyktingkrisen är en akutåtgärd i en akut situation – helt förståelig. Men på sikt är det inte hållbart att låna för att betala just löpande utgifter.
Sveriges lånade investeringar måste gå till det som skapar förutsättningar för att dagens migration ska bli lyckad och där den kompetens som nu kommer till Sverige kommer till användning.
De knappt tio miljarder man nu lånar och sparar till hade istället kunnat finansieras med att stoppa bara en del av de cirka 46 miljarder som illegalt flyttas utomlands varje år, ett ökat budgetutrymme alltså även kommande år.
Sverige har aldrig haft så bra förutsättningar för att bygga för framtiden, därför är det så viktigt att regeringens utlovade reformer och mer därtill inte faller bort, utan blir verklighet så fort som möjligt.