I dag är det stor baluns i Residensparken i Luleå. Per-Ola Eriksson ska avtackas efter nio år som landshövding.
Det är nio år som varit spännande och inneburit radikala förändringar för Norrbotten.
Det är inte länge sedan som Norrbotten beskrevs som en glesbygd utan framtid. Debatten om Norrbotniabanan bär syn för sägen.
"Mil efter mil efter räls över myrar, genom skog och ödemark. Vem ska åka? Inte vet jag", skrev vanligtvis kloka Lena Askling på Aftonbladets ledarsida 21 november 2002.
Hon var inte ensam. Dagens Nyheter, Dagens Industri, Expressen och andra stora tidningar stämde in i klagokören som dömde ut Norrbotten.
Men i dag är bilden en annan även i Stockholmsmedia.
28 maj skrev Svenska Dagbladet om "gruvboomen". Samma dag publicerade Dagens Industri ett fyra sidor långt reportage om Malmbanans betydelse.
"Det går bra nu. Petters gamla dänga skulle passa Norrbotten som tema", skrev Expressen 11 augusti 2011. "De närmaste åtta åren investeras 200 miljarder i olika projekt."
"Femtio nya eller återuppståndna företag sedan årsskiftet. Det är något helt nytt för Pajala", rapporterade Dagens Nyheter 5 september 2011.
Mycket handlar om basnäringarna och de stora investeringarna i skogen, stålet, malmen och vattenkraftanläggningarna.
Men det finns även annat som ger eko: Facebooks etablering i Luleå, Tree Hotell i Harads, ishotellet i Jukkasjärvi, biltestverksamheten i Arjeplog, Ikeas storinvestering i lilla Haparanda ...
I dag diskuteras Norrbotten på ett helt annat sätt än när Per-Ola Eriksson tillträde som landshövding 2003.
Han och länet har fått vara med om en fantastisk resa.
Per-Ola Eriksson styr givetvis inte över järnmalmspriserna i världen och lyftet för gruvnäringen. Men som hövding har han medverkat till att förändra bilden av Norrbotten.
Han uppmärksammade tidigt regeringen Persson på det nya som sker i norra Sverige och behovet av infrastruktursatsningar i länet.
27 mars 2004 presenterade Göran Persson ett särskilt Norrbottenspaket på S-distriktskongressen i Boden.
S-regeringen satsade stort på vägar, järnvägar, kultur, högre utbildning och annat i länet.
13-14 juni 2006 lockade Per-Ola Eriksson hela S-regeringen till Norrbotten.
Bosse Östman i Norrbottens-Kuriren (M) var sur som ättika och talade om ett politiskt jippo.
Men de flesta i länet var bara glada för att Norrbotten fick hela regeringens odelade uppmärksamhet under ett par dagar.
Vi får hoppas att Per-Ola Erikssons efterträdare blir lika skicklig på att hävda Norrbottens intressen.
Utvecklingen i Norrbotten drivs inte av marknadskrafterna allena. Det är av stort värde att även statsråd, generaldirektörer och andra förstår vikten av att satsa i länet.