Taktikspelet som sänker jobben

Bland ekonomer råder bred enighet om att aktiviteten i ekonomin borde stimuleras, även om det innebär att de offentliga finanserna visar underskott nästa år.

Håkan Juholt och Tommy Waidelich borde våga mer, anser NSD:s Peeter-Jaan Kask i dagens ledare.

Håkan Juholt och Tommy Waidelich borde våga mer, anser NSD:s Peeter-Jaan Kask i dagens ledare.

Foto: JESSICA GOW / SCANPIX

Politik2011-10-10 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Så ligger alla korten på bordet. Regeringen har presenterat budgeten, oppositionen har redovisat sina alternativ.

Medierna utser vinnare och förlorare som följd av olika förslag.

Men de verkligt stora förlorarna är det svenska folkhushållet. Aktiviteten i den svenska ekonomin kommer nämligen att bli lägre än vad den borde vara, fler kommer att gå utan jobb de närmaste åren.

Och detta därför att den politiska taktiken tagit överhanden, såväl på regeringssidan som på oppositionssidan.

Låt mig förklara.Finansminister Anders Borg har lagt ett förslag om sänkt restaurangmoms som kostar c:a 5 miljarder kronor.

Som ekonom vet Anders Borg att detta är ett dyrt och ineffektivt förslag för att skapa jobb. Det har också en ovanligt enig ekonomkår framhållit.

Anledningen till att Borg ändå lägger fram förslaget är taktisk. Dels infrias ett av Centerpartiets viktigaste vallöften, dels är det en skattesänkning som gillas av Miljöpartiet och därmed kan gå igenom i riksdagen. Ett ytterligare framtida samarbete med MP underlättas.

Socialdemokraternas ekonomiska budgetalternativ utgår från förslag som har dokumenterad effekt. Det är satsningar på utbildning, byggande och infrastruktur.

Med självförtroende redovisar Socialdemokraterna ett starkt sakligt alternativ till regeringspolitiken.

Förutom på en punkt. Det gäller den helt centrala frågan om inriktningen av den ekonomiska politiken.

Där blundar Socialdemokraterna för verkligheten.

Bland ekonomer råder bred enighet om att aktiviteten i ekonomin borde stimuleras, även om det innebär att de offentliga finanserna visar underskott nästa år.

Finansdepartementets egen prognos utgår från att arbetslösheten ska ligga kvar på nära 8 procent de närmaste åren. Det är förstås orimligt.

Konjunkturinstitutet menar att ytterligare 15 miljarder kronor borde satsas nästa år för att bättre hålla uppe sysselsättningen.

Ändå väljer Socialdemokraterna att gå på finansdepartementets bedömning.

Detta kan bara förklaras med att Socialdemokraterna av taktiska skäl inte vågar ta fajten med regeringen på den här punkten.

Av rädsla för att bli utpekad som "oansvariga" väljer S att acceptera en budgetram som i praktiken är åtstramande istället för att föreslå en objektivt motiverad ekonomisk stimulans.

Möjligen kan en sådan taktik löna sig kortsiktigt. Men sakligt och långsiktigt är det ett misstag.

Håkan Juholt hävdar att man nu börjat forma en ny kurs för socialdemokratin. I viss mån har han rätt. Men i inriktningen av den ekonomiska politiken gäller fortfarande "följa Borg".

Det taktiska spelet - både regeringens och den socialdemokratiska oppositionens - betyder att efterfrågan i den svenska ekonomin de närmaste åren kommer att ligga betydligt under det önskvärda.

Priset för det betalas av uppemot 20 000 fler arbetslösa..