Tala klartext om skatterna

Politik2008-04-17 00:16
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.
Thomas Östros , socialdemokraternas finansministerkandidat, har börjat skissa på sitt alternativ till regeringens ekonomiska politik. I olika intervjuer har Östros lovat att återinföra "en modern förmögenhetsskatt" och höjd fastighetsskatt på "dyra fastigheter", om socialdemokraterna får makten 2010.
I sin ekonomisk-politiska vårmotion, som presenteras 29 april, kommer socialdemokraterna sannolikt också att föreslå större satsningar på forskning och på vuxenutbildning för arbetslösa i yrken där det ännu råder arbetsbrist.
Den stimulans som ekonomin behöver vill socialdemokraterna använda som extrapengar för vård, skola och omsorg, inte skattesänkningar.

Vi får också hoppas att Tomas Östros och hans partikamrater talar klartext om sambandet mellan skatter och välfärdspolitik.
"Varför inte säga som det är, att det krävs höga skatter om både trygghetssystemen och den offentliga välfärden ska försvaras. Högre skatter än idag, och mycket högre skatter än regeringen tänker lämna efter sig om två och ett halvt år. Människor förstår sammanhang", konstaterar kloke Ingvar Persson på Aftonbladets ledarsida 16 april.

Så är det. Den borgerliga regeringen har gjort det till en huvuduppgift att pressa ned den svenska skattekvoten. Under mandatperioden kommer de totala skattesänkningarna att uppgå till uppemot 100 miljarder kronor.
Det är nästan en lika stor summa som i förre moderatledaren Bo Lundgrens omtalade skattepaket 2002, när han lovade att sänka skatterna med 130 miljarder kronor. Då beskrevs Bo Lundgren som extrem även av en del i sitt eget parti, Nu genomför efterträdaren Fredrik Reinfeldt skattesänkningar i nästan samma storleksordning.

Den typen av kraftiga skattesänkningar får konsekvenser för välfärdspolitiken.
Vi har redan sett det i form av försämrade villkor för arbetslösa, långtidssjuka och förtidspensionärer.
Nu väntar även kraftiga besparingar i den kommunala sektorn, när regeringen fryser statsbidragen till kommuner och landsting.

Sambandet är enkelt och tydligt. Lägre skatter betyder att det blir mindre pengar till offentlig sektor. Och den offentliga sektorn är inget stort svart hål.
Den offentliga sektorn är sjuksköterskor, poliser, hemtjänstpersonal, lärare, läkare och andra människor som ger oss hjälp och stöd i olika livssituationer. Den rymmer även trygghetssystem (a-kassa, sjukförsäkring, föräldraförsäkring, förtidspensioner med mera) som ger en inkomsttrygghet när vi inte kan arbeta.
Det är också allt detta som drabbas och hotas, när skatterna sänks och den offentliga sektorn får dra åt svångremmen. Då berörs en rad viktiga verksamheter i vår vardag.
Därför ska Östros inte vara rädd för att tala om skatterna. Det är angeläget att tydliggöra sambandet mellan skatterna och den offentliga servicen.
Det behövs en pedagogisk upplysningskampanj mot borgerlig skattekverulans.