TCO tänker i nya banor

TCO:s Roger Mörtvik visar att det finns alternativ till Timbros idéer.

TCO:s samhällspolitiske chef Roger Mörtvik medverkade vid NSD:s framtidsseminarium under onsdagen.

TCO:s samhällspolitiske chef Roger Mörtvik medverkade vid NSD:s framtidsseminarium under onsdagen.

Foto: S÷REN ANDERSSON

Politik2011-10-27 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Det talas ofta om vikten av fackliga motvikter till arbetsgivarnas tankesmedjor. Men det finns egentligen ingen anledning för fackföreningsrörelsen att skämmas och ha dåligt självförtroende.

Det finns kvalificerad tanke- och idéverksamhet på i princip vartenda fackförbundskontor.

LO:s chefsekonom Ola Pettersson och välfärdsutredare Kjell Rautio är två exempel. Ursula Berge på akademikerförbundet SSR är ett tredje. Unionens Mats Engström och Daniel Lind är ett fjärde och femte. Kommunals utredningschef Emma Lennartsson är ett sjätte gott exempel.

TCO:s samhällspolitiske chef Roger Mörtvik, som gästade NSD:s framtidsseminarium i Luleå under onsdagen, hör också till de fackliga nytänkarna.

Roger Mörtvik är dessutom inte ensam på TCO-kontoret på Linnégatan 14 i Stockholm. TCO har en utredningsavdelning med bredd och kunskap.

På webbplatsen utredarna.nu skriver 13 TCO-utredare regelbundet om sina insikter och åsikter. Med jämna mellanrum värker kontoret fram nya rapporter och underlag.

Roger Mörtvik själv har skrivit en hel bok om de utmaningar som svenska tjänstemän, akademiker och arbetare står inför.

I boken "Turboekonomin" (Premiss) visar han en väl utbyggd välfärdsstat inte står i motsatsställning till konkurrenskraft. Tvärtom.

I ett inlägg på utredarna.nu 7 september är Mörtvik inne på samma tema. Han refererar till World Economic Forums senaste ranking av global konkurrenskraft.

"Sverige hamnar år efter år i toppskiktet och nu på en tredjeplats. På tio-i-topp-listan återfinns tre nordiska länder Det uppseendeväckande med detta (för vissa) är att dessa högskatteländer med väl utbyggd välfärd kan vara så konkurrenskraftiga. Förklaringen är att om de höga skatterna används till investeringar som är bra för ekonomins konkurrenskraft men som marknaden inte själv tillhandahåller förstärks konkurrenskraften, den försvagas inte", konstaterar Mörtvik.

Länder som investerar i utbildning, forskning och infrastruktur - det vill säga sådant som finansieras av skatter - klarar sig alltså bättre på den globala arenan.

"Högre skatter än omvärlden är bra för ekonomin om pengarna används till produktiva investeringar", framhåller Mörtvik.

Av samma skäl varnar TCO-utredaren för den åtstramningsfilosofi som nu präglar EU-länderna och eurozonen.

"Risken är att åtstramningarna ger ännu svagare tillväxt, ökad arbetslöshet och fallande skatteintäkter", menar Mörtvik.

Neddragningar - som slår emot offentlig infrastruktur, samhällsservice, utbildning med mera - riskerar helt enkelt att försvaga konkurrens- och utvecklingskraften långsiktigt.

Roger Mörtviks budskap står i bjärt kontrast till det som har predikats av Timbro och andra marknadsliberala tankesmedjor under 30 års tid.

Under decennier har de framställt lägre skatter, mindre offentlig sektor och slopad anställningstrygghet som vägen till himmelriket.

Mörtvik visar att det finns ett annat sätt att se på saken. En stark offentlig sektor (med bra skolor, sjukvård, vägar, järnvägar, trygg elförsörjning m m) gagnar också tillväxten och näringslivet.

Det är bra för även för småföretagarna och entreprenörerna att tågen går när det snöar eller att det finns bra äldreboenden för deras åldrade föräldrar.