Tid för eftertanke

Politik2011-06-14 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Enligt en Sifo-mätning är 50 procent av svenskarna direkt negativa till Nato-medlemskap. Bara 23 procent är för en Nato-anslutning. Resten är tveksamma eller vet inte.

Närmandet till Nato - som pågått under både S och borgerliga regeringar under det senaste decenniet - tycks alltså ha ganska svagt folkligt stöd.

Samma känsla får jag när jag studerar läsarreaktionerna på min kritik mot Sveriges militära bidrag till de Nato-ledda operationerna i Libyen.

"Du är värd en ros från hela fredsrörelsen", skriver en fredsaktivist i Kiruna på ett vykort.

"Bra rutet. Vi vill ha en försvarsmakt i Sverige, inte en krigsmakt", framhåller en gymnasielärare i Luleå i ett kort SMS.

"Du ska stå på dig i frågorna om Nato och de svenska krigen. Hoppas att även Socialdemokraterna ändrar sin politik", anser en annan läsare i ett mejl.

En pensionerad S-redaktör är bekymrad över bombhögerns frammarsch i Sverige.

"Det mest oroande tycker jag är att socialdemokratin nu tycks sakna all självständig analyskraft i utrikespolitiken. Man sitter riktigt och längtar tillbaka till Östen Undéns dagar. Och Olof Palmes...", skriver han i ett mejl.

De som skriver är inga inskränkta nationalister. Det är internationellt engagerade människor som är djupt bekymrade över en svensk utrikespolitik som allt mer förknippas med Nato-operationer i främmande länder, allt mindre med bistånd, fredsarbete och humanitära insatser.

Det är reaktioner som borde väcka viss eftertanke - icke minst i ett parti som vårdar arvet efter Olof Palme, Alva Myrdal och Inga Thorsson.

Stora Nato-länder som Tyskland, Polen, Spanien och Turkiet har vägrat att engagera sig militärt i Libyen.

Det är svårt att se varför lilla Sverige ska ha större militärt engagemang i Libyen än vissa av Natos största medlemsländer.