Tufft för mjölkbönderna

Konsumenterna kan göra en insats genom att köpa lokalproducerat.

Politik2013-01-10 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

I NSD 4 december varnade Nils-Olov Lindfors, LRF Norrbotten, för att de stora livsmedelsjättarna kan vara på väg att slå ut de sista kvarvarande norrbottniska mjölkbönderna.

Coop och Willys har redan lanserat egen, billigare mjölk. ICA förväntas snart följa efter.

"Det blir svårare att välja lokalproducerat. Utvecklingen är oroande", sa Lindfors.


Man kan förstå att konsumenterna - i synnerhet pressade låginkomsttagare - lockas av billiga alternativ. Men det går inte att titta enbart på prislappen.

Om många väljer mjölken från Coop-mejeriet i Dalarna så innebär det ett allvarligt hot mot norrbottniska mjölkproducenter.

Under de senaste decennierna har vi redan upplevt en stor utslagning av mjölkgårdar.

I slutet av 1970-talet fanns det 1325 mjölkbönder i länet. Men i dag finns det kvar bara ungefär 110 mjölkbönder i Norrbotten.

Om den nedåtgående trenden fortsätter så kommer den sista norrbottniska mjölkbonden att stänga sin gård år 2051, enligt LRF.

Det är en utveckling som borde oroa alla som vill ha en levande landsbygd och öppna landskap. Utan mjölkkossor och bönder får vi ett radikalt annorlunda Norrbotten.

Att frakta mjölkförpackningar 80 mil från ett mejeri i Hedemora till en kund i Luleå framstår dessutom som minst sagt betänkligt från miljösynpunkt.

Vi kan räkna med att det blir ett och annat kolidoxidutsläpp under den långa transporten.

LRF Norrbotten kämpar för att marknadsföra de norrbottniska bönderna och tala om vikten av lokal produktion. Men Coops, Willys och Icas butiker i länet måste också ta ett ansvar.

Det är dags att lyfta fram att den som köper norrbottniska mjölkprodukter bidrar till att värna landsbygdsföretag, jobb och naturvärden i norr.