Utbildning är en väg ut ur krisen

Politik2012-05-02 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Det var en visionslös budget som Anders Borg presenterade för någon vecka sedan, och från TCOs håll har vi varit tydliga med att det behövs mer offensiva satsningar från regeringen i det läge som Sverige nu befinner sig i.

Finansministern låter ibland lite som när jag pratar med mina tonåringar - att man ska spara i en kris för att kunna använda sen. Det är en bra idé privatekonomiskt, men inte när det gäller ett lands ekonomi!

Tvärtom är vi i ett läge där Sverige just nu behöver göra stora investeringar och satsa för att få bukt med arbetslösheten.

Arbetsmarknaden förändras i en dramatisk takt och för att möta dess behov måste vi satsa mycket mer på kompetensutveckling, både för dem utan jobb men också för dem som redan har ett jobb - för att klara av den internationella konkurrensen och få fler att orka jobba ett helt arbetsliv.

Ett annat angeläget område har jag redan skrivit om på denna plats och det är att få fler unga i arbete. Visserligen är larmsiffrorna om ungas arbetslöshet kanske inte helt korrekta (en stor del är ungdomar som studerar - både på gymnasium och på högskola - som söker jobb), men att en stor andel av den unga generationen börjar sitt yrkesliv med arbetslöshet är inte en bra start.

Dessutom vet vi att många företag har svårt att hitta arbetskraft med rätt utbildning.

En offensiv satsning på att få fler unga i utbildning behövs. TCO har lämnat flera konstruktiva förslag som grundar sig just på analysen att det finns unga med mycket olika problem inom gruppen unga arbetslösa. För dem som inte klarat gymnasiet - en utbildningsgaranti med rätt och skyldighet för alla upp till 25 år att läsa in gymnasiekompetens. Akademikerpraktik för fler högskoleutbildningar.

För dem som står allra längst från arbetsmarknaden - de som varken studerar eller söker jobb - vill vi se fler lokala offensiva satsningar, liknande det som nu sker inom Telge tillväxt, Umeå och Nynäshamns kommuner.

Fler behöver göra mer. Just eftersom problematiken är komplex har vi dessutom föreslagit en nationell samordnare mot ungdomsarbetslöshet som kan se var det finns krockar och regelhinder.

Se där Anders Borg - flera konstruktiva förslag, som borde kunnat få plats i vårbudgeten och som jag hoppas att du tar till dig av inför höstens budget.