Politikens uppgift måste vara att öka den sociala rörligheten och ge människor möjligheter att forma sina livsdrömmar. Vi vet sedan tidigare att en persons familjebakgrund har stor betydelse för om man väljer att läsa vidare på högskolan eller inte. Och att högskolestudier är tätt förknippat med såväl bättre lön och bättre hälsa.
Det är alltså såväl en rättvisefråga som en fråga om vår konkurrenskraft att alla får möjlighet att utvecklas till sin fulla potential, och att inte "valet" av föräldrar ska avgöra hur det går för en individ i livet.
Men som det ser ut nu går utvecklingen åt fel håll. Likvärdigheten i grundskolan minskar. Den sociala snedrekryteringen till den högre utbildningen består, vilket syntes senast i SCBs siffror som släpptes innan årsskiftet.
Andelen som påbörjar högskoleutbildning ökar med föräldrarnas utbildningsnivå, från 21 procent om föräldrarna hade enbart en förgymnasial utbildning till 84 procent om de i stället hade en forskarutbildning.
Det behövs en omläggning av politiken. Tyvärr har flertalet reformer på senare år lett åt fel håll. Exempelvis att elever tidigare ska göra sina utbildningsval i skolan, avskaffandet av högskolebehörigheten i gymnasieskolans yrkesprogram, olika åtgärder för att pressa ner åldern på högskolenybörjarna, minskningen av antalet högskoleplatser, med mera.
För att motverka snedrekryteringen behövs insatser redan i grundskolan, kanske ännu tidigare. Men även på högskolenivå kan mycket göras.
Vi vill se fler högskoleplatser, för att också möta behoven av livslångt lärande. Vi vill att högskolorna får i uppdrag att sätta breddad rekrytering högt på dagordningen genom en handlingsplan som det nya Universitetskanslersämbetet får i uppdrag att samordna och följa upp.
Vidare måste studenterna få bättre villkor, så de klarar sig utan ekonomiskt stöd hemifrån, och studie- och yrkesvägledningen måste förbättras.
Vi vet också att utbildningarna behöver kopplas mer till näringslivet och att det är ett sätt att locka fler studenter från studieovana hem. Därför är det extra kul att LTU får bäst omdömen för hur det fungerar med kontakter med företag, praktiksamarbeten och event som näringslivsdagar i en rapport från SCB och Högskoleverket, som refereras i tidningen Ingenjörskarriär.
Utbildningspolitiken styr idag åt fel håll. Nu måste det till politisk handling för att vända utvecklingen.