Vändningen börjar i Norrbotten

Claes Nordmark, kommunalråd (S), skriver regelbundet på sidan 2 i NSD.

Claes Nordmark, kommunalråd (S), skriver regelbundet på sidan 2 i NSD.

Foto: Mats Engfors / Fotographic

Politik2019-05-28 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Det blir allt tydligare att klimatet förändras på grund av oss människor och våra aktiviteter. Dessutom går det snabbare än vi trott.

Vi ser flera konkreta exempel på det, både här i Norrbotten och i världen.

Vi minns bränderna i Norrbotten i fjol somras som var en följd av det varma och knastertorra vädret. Samerna vittnar om instabila vintrar som gör att renarna svälter av att betet försvåras när det bildas ett istäcke närmast marken.

Insekter försvinner så att växterna inte pollineras och hela ekosystem hotas av kollaps. En miljon arter(!) riskerar att utrotas – och nyss utrotades jättesköldpaddan när den sista kända honan dog.

Det här är en dyster utveckling, men jag hyser ändå hopp. Vi människor brukar ha en förmåga att kunna samla oss till stordåd när det verkligen gäller. Och i det här fallet gäller det vår gemensamma och hela vår planets överlevnad, så nu ställs saker och ting på sin spets.

Det handlar om att agera både i stort och smått. Och om vi tillsammans börjar i det lokala kommer vi att påverka globalt.

I Bodens kommun arbetar vi sedan länge med konkret fokus på miljö- och klimatfrågor. Vi satsar på en hållbar miljöteknisk infrastruktur för energi-, material- och vattenförsörjning.

Vi arbetar för att upphandla ännu mer lokalodlade och lokalproducerade livsmedel som serveras i våra skolor, äldreboenden och hemtjänst.

Redan 1995 införde kommunen källsortering för hushållen. Samma år uppfördes en biogasanläggning som tar hand om matavfall och gör det till fordonsbränsle som bland annat lokalbussarna och kommunens tjänstefordon går på.

På Brännkläppens avfallsanläggning tas restprodukter om hand för största möjliga återvinningsgrad. Det som inte kan återvinnas på annat sätt hamnar i vårt nya och hypermoderna fjärrvärmeverk där soporna efter rigorös rening omvandlas till fjärrvärme och el.

Hos oss är avfalls- och miljöteknik så viktigt att vi har pekat ut det som ett strategiskt tillväxtområde. Vi ser att det går att skapa gröna och hållbara jobb och tillväxt genom att göra bra saker för klimatet.

Inom ramen för Borgmästaravtalet har vi även tagit fram en handlingsplan med åtgärder som vi genomför för att minska våra koldioxidutsläpp.

Vi är inte ensamma i Boden. Liknande tänk finns i många andra kommuner här i vårt eget län och vi samverkar.

Vi kan – och måste – vända utvecklingen! Vi ska göra det tillsammans och det börjar lokalt här i Norrbotten.