Var är Ulf i sjukvårdsdebatten?

Erika Ullberg (S) är oppositionsfinanslandstingsråd i Stockholms läns landsting.

Erika Ullberg (S) är oppositionsfinanslandstingsråd i Stockholms läns landsting.

Foto: Fotograf saknas!

Politik2018-03-02 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Svensk sjukvård är på det stora hela fantastisk! Goda medicinska resultat, hög innovationskraft, modern medicinteknik och kompetenta medarbetare är och har varit framgångsfaktorer.

I dag kan allt fler sjukdomar behandlas eller till och med förebyggas helt. Samtidigt finns problem. Många oroas över växande väntetider i vården.

Detta är en viktig uppgift att ta tag i för landstingen – som ju ansvarar för sjukvården – oavsett politisk färg på styret.

Samma sak gäller kompetensförsörjningen och att kunna bemanna vårdteamen med undersköterska, sjuksköterska, läkare och specialister.

Regeringens storsatsning på vårdpersonal och köbekämpning – ungefär tre gånger mer än den kömiljard som Alliansen brukar hänvisa till – är en viktig beståndsdel i detta.

Vården i vårt avlånga land har stora skillnader i åldersstruktur, geografi och skatteintäkter. Det förutsätter regionala lösningar med samarbete med kommunerna, digitala lösningar och fungerande vårdkedjor.

Detta och mycket annat kring sjukvården är statsminister Stefan Löfven ute och pratar om den här veckan. Men moderatledaren Ulf Kristersson har jag inte sett i sjukvårdsdebatten. Och jag tror jag vet varför.

Det stavas N-K-S. Nya Karolinska Solna har blivit riksbekant som världens dyraste sjukhus, och ändå illa planerat för sjukvård.

Problemen på sjukhuset drabbar de mest utsatta patienterna och nyligen larmades om kraftigt växande cancerköer.

Förra veckan presenterade Stockholms Universitet sin första delrapport i sitt forskningsprojekt om NKS. Där tydliggörs att valet av en OPS-lösning – den finansieringsform som senare visat sig vara skälet till att sjukhuset benämns som världens dyraste – var Alliansens. Forskarna skriver ”att OPS i huvudsak var en politiskt driven idé och att maktskiftet i landstinget 2006 blev avgörande för att OPS-alternativet valdes”.

Men det finns fortfarande mycket som behöver utredas i frågan om NKS. Staten behöver kunna säkerställa att höjda statsbidrag till sjukvården går till det de är avsedda för. Regeringen har nu tillsatt en utredning för att få fakta på bordet och kunna se till att det som skett på Nya Karolinska aldrig sker igen.

Ulf Kristersson borde svara på vad han tycker om skatteslöseriet och skandalerna i landets moderata sjukvårdsskyltfönster.

Alla seriösa statsministerkandidater måste ta sjukvårdsfrågan på allvar, för det gör medborgarna.