Socialdemokraterna har ett starkt internationalistiskt arv. Personer som Hjalmar Branting, Olof Palme, Anna Lindh och Jan Eliasson symboliserar partiets gränslösa idéer och engagemang.
Det är ett arv som i dag förvaltas av Palmecenter, som är den svenska arbetarrörelsens samarbetsorganisation för internationell verksamhet och opinionsbildning.
Palmecenter driver - tillsammans med sina 26 medlemsorganisationer - omkring 240 demokrati- och utvecklingsprojekt i olika delar av världen.
"Vi står för en klassisk socialdemokratisk idé. Vi vill ge människor makt att förändra sina samhällen och därmed sina egna liv ", säger Jens Orback, generalsekreterare för Palmecenter.
Exemplen är många. I Filippinerna finns ett nära samarbete med det politiska partiet Akbayan, som utvecklats till en vital och inflytelserik kraft.
I Bolivia hjälper Palmecenter till att utveckla kvinnokooperativ. I Vitryssland samarbetar man med demokratirörelsen.
I Zimbabwe ger Palmecenter råd och stöd till fackliga organisationer. I Sydafrika finns sedan länge ett stort svenskt engagemang för demokrati.
I Palestina genomför Palmecenter ett dialogprojekt. Syftet är att skapa en kultur av samtal och dialog i ett samhälle där våld och hot länge har varit en del av vardagen.
Det är projekt som visar att biståndspolitiken spelar roll och behövs.
Palmecenter gör skillnad och medverkar till att stärka utsatta människor i vår värld.
Det brukar sägas att man inte vinner några val på utrikespolitiken. Det är kanske sant. Men det internationella arbetet kan bidra till att fler engagerar sig politiskt - inte minst ungdomar.
"Socialdemokratin måste återigen bli det självklara alternativet för människor som brinner för mänskliga rättigheter och internationell solidaritet", skrev kloka Ardalan Shekarabi och Anna Johansson i Socialdemokraternas krisrapport efter valförlusten 2010.
Därför ska socialdemokratin inte vara rädd för att tala om sitt internationella engagemang och Palmecentrets arbete. Internationalismen är en del av partiets själ.
Dessutom kan inget ansvarskännande och verklighetsförankrat parti tänka bort utrikespolitiken
i dagens värld. Den är en allt större del av den politiska vardagen.
Olof Palme sa på sin tid att han som statsminister ägnade ungefär en fjärdedel av sin tid åt utrikespolitik. Ingvar Carlsson brukade säga att han använde en tredjedel av tiden åt det utrikespolitiska.
Göran Persson (statsminister 1996-2006) sa att han inte längre såg den traditionella uppdelningen mellan inrikes- och utrikespolitik.
Det som sker på andra sidan jordklotet ger helt enkelt återverkningar direkt i den svenska inrikesvardagen. Om det är oro i Mellanöstern påverkas drivmedelskostnaderna i Sörbyn och Svanstein. Om det är finansiell turbulens i världen försämras kommunekonomin i Jokkmokk och Överkalix.
Därför är det klokt av arbetarrörelsen att vårda sin internationalism och sin förmåga att lyfta blicken utanför nationsgränsen.
Det är modern politik.