Klasskillnaden i svenska folkets semestervanor har ökat de senaste åren. Det visar LO:s nya rapport "Semestervanor för arbetare och tjänstemän".
Enligt rapporten har andelen arbetare som varken har gjort en semesterresa eller har tillgång till fritidshus ökat med drygt fem procentenheter, från 27 till 32 procent, mellan 2007 och 2011.
Självfallet är det ingen mänsklig rättighet att åka på en charterresa varje år. Men LO-undersökningen pekar på att det finns grupper som aldrig har råd att unna sig något extra.
Alla har inte möjlighet att fly en stund från vardagslivets stress och vedermödor. Alla lever inte lättsamma medelklassliv.
I veckan kom även nya siffror om barnfattigdomen. Risken för barnfattigdom har ökat i 187 av landets kommuner mellan 2005 och 2010, enligt radio-Ekot och SCB.
Det betyder inte att Rädda Barnen, Tapio Salonen eller någon annan påstår att svenska barn har det som svältande barn i Sudan, som vissa borgerliga ledarskribenter antyder.
Men det betyder att det finns många svenska mammor och pappor som lever med ständig ångest för om pengarna ska räcka till skor, kläder och en vettig fritid för barnen.
Fler barn och ungdomar får en sämre start i livet.
Enligt arbetsförmedlingens statistik biter sig dessutom arbetslösheten fast.
369 000 personer var arbetslösa i slutet av maj; det är 15 000 fler än för ett år sedan. Det motsvarar 8 procent av arbetslösheten.
"Det berör inte mig och min familj", tänker en del. Men det är ett problem för oss alla, när klyftorna och de sociala spänningarna i det svenska samhället växer.
"Samhällsatmosfären förgiftas", som Ernst Wigforss skrev i arbetarrörelsens efterkrigsprogram redan 1945.
"Fattigdom, arbetslöshet och vanmakt driver människor i armarna på extremisterna", som nyvalde LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson sa i sitt installationstal på LO-kongressen i våras.
Erfarenheterna är tydliga. Den dystra utvecklingen i 1930-talets Tyskland och det forna Jugoslavien under 1990-talet hade en social grund.
Varningslampor lyser illröda även 2012. I Ungern har högerextrema Jobbik tagit plats i parlamentet. I Frankrike fick främlingsfientliga Marine Le Pen nästan 20 procent av rösterna i presidentvalet. I Grekland fick ett nynazistiskt parti sju procent i valet i början av maj.
Därför är det hög tid att vi slutar betrakta en hög arbetslöshet som ett effektivt sätt att hålla tillbaka inflationen och pris- och kostnadsökningarna.
Vi leker med elden när vi låter 369 000 svenskar och miljontals européer gå utan jobb.
"Inget spär på ojämlikheten som arbetslöshet. Att leva utan egen inkomst är det allra sämsta", som Jens Stoltenberg säger i en intervju i tidningen Vi.