Hör upp nu Moder Svea, som Euskefeurat sjunger i låten ”Länge har vi väntat”.
I taket i riksdagens mäktiga bankhall finns Georg Paulis målningar som skildrar jordbrukare på Skånes slätter till gruvarbetare i norr. En symbol för att hela Sverige ska leva och växa. Men för att hela landet ska leva och växa måste det finnas en grundläggande service för medborgare, oavsett var de bor.
En lång tid i Sverige har präglats av att låta marknadskrafterna sköta landsbygdsutvecklingen. Följderna känner vi alla till – centralisering och urbanisering.
När den socialdemokratiskt ledda regeringen tillträdde 2014 sattes landsbygdsfrågorna högt på den politiska dagordningen.
Vi har bestämt oss för att vända utvecklingen. Förutom de stora välfärdssatsningarna under förra mandatperioden som stärker alla kommuner och regioner i Sverige så gjordes specifika landsbygdssatsningar. Mer kapital i Norrlandsfonden, fler lokala servicekontor, statliga jobb i hela landet, bredbandsutbyggnad, livsmedelsstrategi, ökat stöd till lantbruken, gröna jobb, näringslivsutveckling, ja listan kan göras lång. Men vi ska och måste göra mer.
I Arjeplog så ställer Post Nord medborgare inför valet att ha sin postlåda åtta km bort vid vägrenen, eller ha ett postfack i centralorten – 42 kilometer bort.
I Norrbotten är infrastrukturen för laddstolpar i princip obefintlig, och elbilarnas batteritid i kallt klimat räcker inte långt.
Bor du i Övertorneå och vill åka kollektivt till Stockholm väntar först en bussresa på 3,5 timmar och sedan 13 timmars tågresa. I Danderyd betalar du 29,63 kronor i skatt per intjänad hundralapp, medan i Pajala så betalar du 34,84 kronor.
Befolkningspyramiden – ni vet den som ska se ut som en pyramid för att bidra till en väl fungerande kommunal välfärd, liknar hos många Norrbottenskommuner mer en suptall.
”Men vi är inga ockrare vi kräver bara att, få hederlig betalning för alla kilowatt” om jag får fortsätta sjunga Euskefeurats slagdänga.
Vi kan inte ha en ökande känsla av att betala mer och mer, men få mindre och mindre. Vi behöver ett mer rättvist utjämningssystem, lantbrevbäring, bokbussen, laddstolpar, järnväg, biodrivmedelsproduktion, bredband och statlig service.
Det är inte svårt att lockas av populismen som säger ”gräv ett krondike norr om Dalälven”. Även jag lockas ibland. Men vi ska faktiskt inte gräva några krondiken. Vi ska bygga ett Sverige som håller ihop.