Att leva på gränsen kan betyda mycket, men i det här fallet menar jag att leva nära gränsen till ett annat land.
Norrbotten är faktiskt Sveriges enda län som gränsar till två nordiska länder, mest påtagligt är det nog i Haparanda och Tornedalen.
Det ärinte alltid enkelt att leva, bo och arbeta i ett annat nordiskt land. Trots att gränsen är osynlig men öppen och tillgänglig.
Gränshinder både för enskilda personer och företag kan ibland bli till gigantiska problem. Föräldraförsäkring, a-kassa och skatteinbetalningar kan vara frågor som behöver besvaras.
Genom åren har Nordiska Rådet, genom sina så kallade gränstjänster arbetat med gränshinder och för att hitta lösningar på dem.
Vi som bor på Nordkalotten har under ett antal år haft en ”egen” gränstjänst till vår hjälp. Det är ett bra hjälpmedel för oss som lever nära våra grannländer.
Nu skaäven vår gränstjänst under några år få möjlighet att arbeta med att hitta fungerande lösningar för företagens gränshinder, via ett EU-finansierat projekt ”Utveckling av Nordkalottens gränstjänsts näringslivsvägledning”.
Långsiktigt handlar arbetet om att öka möjligheten för små och medelstora företag i vår region att hitta nya marknader. Marknader som ligger nära men som ändå kan kännas avlägset.
Genom information, rådgivning och nätverk – allt för att skapa goda förutsättningar för handel och utbyte. Nya företag och nya jobb ger Norrbotten och Nordkalotten tillväxt.
Att varamedlem i EU har genom åren varit, ömsom vin och ömsom vatten. Men faktum är att Norrbotten under många år haft tillgång till mycket kapital genom EU:s strukturfonder och det som är Interreg-programmen.
Många idéer, innovationer och nya näringsgrenar har testats och skapats via vårt medlemskap i EU och dess fonder. Det har varit riktigt bra för oss.
Just nuär Arktis ett ”hett” område inom EU-samarbetet. Intresset är stort och självklart är klimat och miljön i fokus.
Men fokus behöver även vara på oss som faktiskt bor här. Vi som har kunnat kombinera ett klimatarbete med tung industri inom våra basnäringar. Vi som kan bygga städer för framtiden, utvinna naturresurser och samtidigt vara ett attraktivt område för turism och besöksnäring.
Därför ska vi ta plats i de arktiska samtalen på EU-nivå och då är det gemensamma strategiarbetet som just nu görs, på initiativ av länets kommuner och landstinget är ett viktigt verktyg.