Vi tar strid för sjukförsäkringen

Politik2010-10-06 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.
Häromdagen läste jag i tidningen om ms-sjuke Mattias Pettersson. Han är 35 år, kroniskt sjuk och utförsäkrad. Han har inte fått en krona sedan mars. Försäkringskassan vill att han ska arbeta, men Arbetsförmedlingen tycker att han är för sjuk.
Inom Kommunals medlemsgrupper har vi sett många exempel på människor i samma situation som Mattias. Kommunal har ända sedan våren 2008 kämpat mot regeringens sjukskrivningsreform, och det tänker vi fortsätta göra, med obruten styrka och nya metoder.

Kommunal Norrbotten tog initiativ till en namninsamling våren 2008. Insamlingen var riktad mot en proposition vid namn En reformerad sjukskrivningsprocess för ökad återgång i arbete, som Alliansregeringen skulle lägga fram för riksdagens ledamöter. Det var med detta förslag man skulle förändra sjukförsäkringssystemet.
Totalt samlade vi in 64 569 namn mot regeringens förslag om försämringar i sjukförsäkringssystemet.
När vi skulle överlämna namninsamlingen till den ansvariga ministern Cristina Husmark Pehrsson vägrade denna att ta emot insamlingen. Vi fick istället lämna den till vaktmästarna vid lastkajen. Ministerns ovilja att möta sina kritiker och stå till svars för beslut har vi efter detta sett flera exempel på.

Sjukskrivningsreformen antogs trots protesterna av Sveriges riksdag. Men Kommunals kamp fortsatte. Under hela den föregående mandatperioden genomförde vi manifestationer under samlingsnamnet Kamp för rättvisa.
Syftet var att protestera mot regeringens orättvisa politik, till exempel den förändrade sjukförsäkringen. Manifestationer har genomförts på Mynttorget i Stockholm varje torsdag samt i alla Kommunals avdelningar den sista torsdagen varje månad sedan november 2007. Kommunal har totalt genomfört över 740 manifestationer runt om i landet under den här tiden.

Nu hör vi företrädare från den sittande regeringen gå ut och meddela att sjukförsäkringen behöver ses över. Menar dessa företrädare att de inte har vetat om hur deras politiska beslut slår mot de mest utsatta i vårt samhälle?
Knappast. Men när människorna bakom statistiken kommer fram i media, som mot slutet av valrörelsen, blir effekterna synliga för gemene man och de tvingas till reträtt.

Kommunal fortsätter kampen för en human sjukförsäkring. Vi kanske inte står på Mynttorget, men den borgerliga regeringen kommer inte att få tillfälle att glömma oss. Det är ett löfte!