Fler unga på valbar plats, en bättre mix av olika kompetenser och en ny strategi för samarbete med näringsliv och den akademiska världen är tre åtaganden som nu presenteras. Partiledningen skriver att "det bara är den moderna socialdemokratin som gör det möjligt för alla att leva ett bättre liv, och som kan få människor att känna frihet och framtidstro. Det är därför som Socialdemokraterna är framtidspartiet i svensk politik."
Ett oppositionsparti ska givetvis opponera mot regeringens politik, det ligger ju i själva ordet. Men risken är alltid att det blir för mycket av kritik och för lite av egna förslag, detta oavsett vilken färg oppositionen eller regeringen har. När politiken upplevs som trist och förutsägbar, det är när politiker tvistar om vem som sa vad på våren 1976.
Därför är det bra att S-ledningen lanserar en ny strategi, samtidigt som man givetvis ska fortsätta opponera mot högerpolitiken. Men det måste vara en bra blandning av egna idéer och kritik av motståndarna. Trovärdigheten ökar när man talar mer om kommande valperiod och mindre om den tid som varit.
Det är mycket viktigt att satsa på yngre förtroendevalda. S-ledningen vill att minst 25 procent av kandidaterna på valbar plats ska vara under 35 år. Vi förutsätter att förslaget blir verklighet och det innebär en kraftig förnyelse i S-grupperna i olika beslutande församlingar. Förslaget kan också ses som ett tecken på att partiledningen inte är nöjd med takten i förändringen och föryngringen.
Ytterligare ett citat ur DN-artikeln: "Vi moderniserar våra rekryteringsprocesser och öppnar upp vårt parti. För att få en bättre mix av olika kompetenser inför vi kompetensprofiler för våra kandidater." I det ligger givetvis en kritik mot dagens system. Ofta handlar det om att tillgodose olika intressen och försöka skapa ett slags balans, byggd på ofta ospecificerade traditioner. Man söker en tjänsteman från X-köping i stället för att se till kvalificerade i hela länet. Om kommun A haft en riksdagsledamot så ska med ett slags automatik kommun B stå på tur nästa gång. Att skapa en mer öppen process är viktigt och den kan i sig locka fler till partiarbete.
S-ledningens tredje punkt: "Vi ska placera oss mitt i samhället genom en ny strategi för fler samarbeten med näringsliv, akademi och engagerade aktörer i det civila samhället."
Vad denna nya strategi går ut på framgår inte. Men bakom de något oklara och allmänna formuleringarna kan man väl tolka en vilja att bryta upp de förstelnade rutiner och tyngande traditioner som många förknippar med arbetarrörelsen. Kongressen får väl närmare ange vad man vill se för förändringar.
Samtidigt är det viktigt att betona att vi har olika partier därför att det finns olika drömmar om hur framtiden ska gestalta sig. I den helt nödvändiga förnyelsen
av partiet måste idéde-
batten vara levande.
Den politiska kampen
för frihet, jämlikhet,
broderskap får inte
reduceras till att
marknadsföra
en affärsplan.