Bättre arbetsmiljöer förbättrar folkhälsan

Riksdagskrönika2008-08-05 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.
Rallarrosorna, renfanorna, rölleka och prästkragar står fortfarande i full blom längs efter min väg hem. Men, nu känns det som om sommaren är förbi och hösten med sina mörka, svala kvällar, morgondimma och surströmmingspremiären är här. NSD:s guldkortstävling är avslutad. Noliamässan pågår för fullt i Piteå.
Många har redan haft den efterlängtade välbehövliga sommarsemestern och är nu tillbaka till arbetsvardagen. En vardag som för många är efterlängtad medan det för andra innebär stress och jäkt.

Den 11 juli hade DN en debattartikel av professorn i socialmedicin/arbets- och miljömedicin Bengt Arnetz, som beskrev den nya stora vetenskapliga folkhälsoundersökningen som nu var klar. En forskning och undersökning som pågått under många år och fokuserat på både arbetsplatserna och det övriga sociala livet(fritiden) utanför arbetsplatsen.
Forskningen konstaterar att stress på arbetsplatser förorsakar mer ohälsa än övriga sociala livsmönster. Resultaten säger också att skillnader i ledning och organisation har större betydelse för sjukskrivningarna än anställdas egna levnadsvanor. Självklart påverkar vår egen livsstil stort vår hälsa, men det viktiga som denna forskning lägger fast är att hälsa/ohälsan styrs framförallt av arbetsplatsens organisering och ledning.
Forskningen pekar ut fyra viktiga faktorer för att främja hälsa,
 bra stämning mellan medarbetarna på arbetsplatsen
 medarbetarna ska känna till arbetsplatsens mål
 de ska vara delaktiga i planeringen och genomförande av aktiviteter
 de ska få konkret och rak återkoppling om vad och hur de genomfört sina arbetsuppgifter
Vi är många som redan via tidigare forskning och sunt bondförnuft känner till detta, men det känns ändå riktigt skönt att igen få det vetenskapligt bevisat.

Den borgerliga regeringen hade fantastiska förutsättningar när de tillträdde hösten 2006. Under 2006 och 2007 fick Sverige 200 000 fler jobb, arbetslösheten minskade och ekonomin växte.
Men borgarna använde inte detta goda läge till att investera i det som bygger Sverige starkt - bl a i välfärd med trygga arbeten, goda arbetsmiljöer som stärker människors hälsa, i utbildning och i forskning.
Det var viktigare att ta bort förmögenhetsskatten och sänka fastighetsskatten. Det var viktigare att försämra för sjuka och arbetslösa för att de välbesuttna ska få hjälp med att bona sina golv och hjälp att fixa sommarens alla grillpartyn i fina välskötta trädgårdar.
Det är en politik som gör Sverige svagare!