Varje år genomför skolsköterskor elevhälsosamtal i skolorna. Förra veckan presenterade Norrbottens läns landsting en rapport med sammanställningen av dessa samtal. Den visar både bra och oroväckande resultat.
Det är glädjande att de allra flesta unga uppger att de mår bra, motionerar regelbundet och är medvetna om kost och har bra matvanor. Allt fler väljer bort alkohol och tobak. Det är goda nyheter. Men det finns oroväckande resultat i rapporten.
Andelen 13- och 15-åringar med psykiska besvär ökar. Det gäller framförallt tjejer där hela 18 procent av 15-åringarna säger att de ofta är nedstämda eller ledsna. ”Den högsta noteringen sedan mätningarna startade” skriver landstinget i rapporten.
Vad beror det på? Stress över skolarbetet pekas ut som en faktor. Utöver det skriver Folkhälsomyndigheten att andra förklaringar är den ökande individualiseringen i samhället, teknikutvecklingen som påverkar ungas vardag och en minskad framtidstro.
Landstinget har varit framsynt med denna utmaning och redan 2014 startat ett pilotprojekt för att ta krafttag kring ungas psykiska ohälsa (SAM-projektet).
Det är bra, och det kommer behöva mycket arbete framöver för att bryta trenden. Ett arbete som inte bara landstinget ska utföra, utan hela samhället. Allt från stat till kommun till föreningsliv.
Det var mer än tio år sedan jag var 15 år, men när jag läser rapporten blixtrar minnena förbi och jag känner igen mig.
Det är en tuff tid i livet, det var det också för mig. Är det något tonårstiden behöver är det gemenskap och många som bryr sig. Inte individualism och ensamhet.
Jag tror de flesta kan skriva under på att vi mår bra när vi träffar andra människor. Gör saker tillsammans, pratar med varandra och äter middag ihop.
Vi behöver givetvis ensamhet också, men i dagens samhälle är det knappast något problem. Vi är mer uppkopplade än någonsin, men mötet med andra människor uteblir. Och vi vet alla hur klimatet är på nätet.
Tonårstiden behöver gemenskap, föreningsliv, fritidsgårdar, ungdomsförbund, kultur och idrott. Det behöver förresten alla tider i livet.
När du mår som sämst och är svag ska samhället stå som starkast. Det är grunden till varför jag blev partipolitiskt engagerad.
Med de orden vill jag önska er alla en god jul. En högtid som betyder gemenskap och att få umgås med nära och kära. Lås in telefonerna, dra fram sällskapsspelen, kramas mycket, och se till att ingen är ensam.