Det var ett misstag att skrota Arbetslivsinstitutet

Tomas Nilsson, Gällivare, är S-riksdagsledamot.

Tomas Nilsson, Gällivare, är S-riksdagsledamot.

Foto: Kurt Engström

RIKSDAGSKRÖNIKA2013-10-29 04:01
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Arbetsplatsolyckorna är för många och tyvärr inget ovanligt i Sverige vilket kanske många tror. En säker arbetsmiljö är i dag allt annat än självklar.

Ingen ska behöva dö på sitt jobb. Ändå händer det. En arbetare i veckan kommer aldrig mer hem till sina nära och kära. Det är fasansfullt och helt oacceptabelt.

Arbetstempot har ökat betydligt de senaste 20 åren. Allt färre ska producera allt mer och övertidsuttagen ökar. Det allt hetsigare tempot i arbetslivet får negativa konsekvenser för arbetstagarnas hälsa och är en bidragande orsak till olyckor och arbetsskador.

Samtidigt minskar antalet skyddsombud i hela Sverige. Det beror bland annat på att fler företag än tidigare saknar kollektivavtal.

Minskar gör också Arbetsmiljöverkets inspektioner. Det beror på politiska beslut.

Arbetsolyckor och ohälsa uppstår ofta på grund av att arbetsgivare och arbetstagare inte kan få råd från experter om hur de ska förebygga och lösa arbetsmiljöproblem.

När regeringen kraftigt minskade anslagen till Arbetsmiljöverket slimmades stora delar av den verksamhet som är inriktad på att förebygga risker genom kontroll och tillsyn. Sammantaget har Arbetsmiljöverkets inspektionsresurser minskat med 30 procent.

Både politiken och arbetsgivarsidan måste ta sitt ansvar för att leva upp till nolltoleransen. Det finns nolltolerans i trafiken och det borde också finnas i arbetslivet.

Regeringens handlingsplan för en bättre arbetsmiljö är tandlös. Förslagen och satsningarna lyser med sin frånvaro.

Regeringen verkar ha abdikerat från arbetsmiljöfrågorna. Det ska också ses i ljuset av att regeringen redan gjort omfattande nedskärningar på arbetsmiljöområdet när man lade ner Arbetslivsinstitutet. Det var ett allvarligt misstag av den borgerliga regeringen, med följden att ingen samordning av forskningen inom arbetsmiljöområdet finns i Sverige i dag.

När regeringen lade ner Arbetslivsinstitutet försvann cirka 10 miljoner kronor som årligen gick till LO-facken för utbildning av skyddsombud

Socialdemokraterna kommer att fortsätta vara pådrivande i arbetet med att ingen ska avlida på grund av olyckor på arbetsplatserna, ingen ska skadas allvarligt och ingen ska slitas ut på grund av sitt arbete.

Alla ska kunna jobba fram till sin pension. Vi går till val på att öka medlen till arbetsmiljöarbetet. Detta kommer att leda till bättre kontroll och fler inspektioner.