Fokus bör ligga på resenärerna

riksdagskrönika2011-10-11 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Jag kom hem nyss från vänsterpartiets kommun- och landstingsdagar i Västerås där olika kommunala ämnen behandlades.

Ett av seminarierna tog upp kollektivtrafiken. På den inledde, chefen för Karlstadsbuss, Sören Bergerland. Han berättade om sitt framgångsrika arbete med att kraftigt ökat antalet resor med kollektivtrafik.

Kollektivtrafiken och järnvägen avregleras och privatiseras. En ny kollektivtrafiklagstiftning träder i kraft 1 januari 2012. Frågan är om det är möjligt att öka andelen resenärer i kollektivtrafik när ett sammanhållet system slås sönder? Hur påverkas miljön och människan?

För att lyckas med att öka resandet med kollektiva färdmedel så måste den bli utbyggd, den måste bli prisvärd och den måste fungera för alla. Alltså alla med funktionsnedsättning måste kunna åka med. När resenären sätts i centrum, så är jag övertygad om, att vi kan ställa om transportsystemet till ett socialt och hållbart sådant.

Börja med att satsa på busstrafiken. Ge stöd till att skapa effektiva och smidiga system för bussar i tätorterna. Bra ekonomiska villkor och ett sammanhållet kollektivtrafiksystem lägger grunden till framgång.

Regeringen har, tyvärr, valt en annan väg. Inom både järnväg och regional kollektivtrafik avreglerar man och styckar upp transportsystemet. Senast så har privata operatörer inom den lokala och regionala lokaltrafiken fått obegränsad tillgång att trafikera vilka rutter som helst.

Regeringen väljer att fokusera på företags rätt att etablera sig på marknaden. Fokus borde istället vara på vad som gagnar bäst resenärens frihet. Det är en frihet att få ett sammanhållet transportsystem med god överblickbarhet. Där det är lätt och smidigt att byta mellan linjer och få information från en och samma källa.

Här några axplock på vad (V)i vill. Det förutsätter att den nya kollektivtrafiklagen avskaffas för att åtgärderna ska få genomslag fullt ut. Öka statliga pengar till kollektivtrafiken både i stad och på landsbygd. Vi tar hänsyn till glesbygden där alternativ till bilen saknas. Inför ett reseavdrag som gynnar kollektivtrafiken men inte missgynnar glesbygden. Idag är bilen norm för beskattning och planering av resor och transporter.

Vi vill förändra de ekonomiska styrmedlen så att de blir mer färdmedelsneutrala. Klimatberedningens förslag om att se över möjligheten att skattebefria kollektivtrafikkort som löneförmån på samma sätt som idag sker med bidrag till friskvård vill vi genomföra. Inför försök med avgiftsfri kollektivtrafik. Låt oss lära av Kiruna som nyligen infört reformen.

Låt busstrafiken slippa de höjda drivmedelsskatterna. Låt de slippa trafikförsäkringspremien. Sänk bussarnas fordonskatter.

Det ger ekonomiskt utrymme till att göra bussresan till jobbet, skolan eller till vännerna billigare, säkrare och tryggare.