#JeSuisCharlie symboliserar kampen

Fredrik Lundh Sammeli, S-riksdagsledamot från Luleå, skriver riksdagskrönikor i NSD.

Fredrik Lundh Sammeli, S-riksdagsledamot från Luleå, skriver riksdagskrönikor i NSD.

Foto: Christer Lindström

RIKSDAGSKRÖNIKA2015-01-12 22:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Vissa händelser bär man alltid med sig. Man vet exakt när det hände och vad man själv gjorde. Jag fyllde vattenflaskan i fikarummet på flottiljen 9 september 2001 när första bilderna från den brinnande skyskrapan kablades ut över världen.

Jag hade just avslutat min sons namnkalas i trädgården den där ljuvliga sommardagen 2011 när rapporterna kom om sprängningar i regeringskvarteren i Oslo. Just då lyckligt ovetandes om att jag den natten skulle ligga vaken gråtandes över insikten att en ensam man mitt i ett sommarläger hänsynslöst och utstuderat utplånat en del av min egen SSU-generation i Norge.

Både 9/11 och Utöya var terror med en tydlig agenda. Förra veckans fasansfulla attentat på satirtidningen Charlie Hebdo i Paris är på samma sätt ren och skär terror. Denna gång med yttrandefriheten i blickfånget. #JeSuisCharlie har blivit symbolen för kampen mellan vapen och penna. Det fria ordet måste alltid värnas.

På samma sätt som mina norska vänner åter är på Utöya med sina sommarläger måste budskapet till terroristerna efter parisattentatet vara – oss tystar ni inte.

Samtidigt är det viktigt att kalla saker vid sitt rätta namn och inte blanda ihop äpplen och päron.

Terrorism är terrorism. Och som Carina Bergfeldt så tydligt skriver i torsdagens Aftonbladet - man gör det inte i Guds, Allahs eller någon annans namn. Det är ingen religion.

Terrorister vill sprida fruktan och skräck, destabilisera eller förstöra grundläggande politiska, konstitutionella, ekonomiska eller sociala strukturer. Och den vill synas.

Vår förmåga att förebygga och bekämpa extremism och terrorism måste ständigt förbättras.

Jag tror av de viktigaste åtgärderna för att bekämpa terrorismen är att fokusera på orsakerna till att människor väljer en extremistisk bana där våld används som metod för att nå politiska mål. Min grundsyn är att väldigt få människor under normala omständigheter väljer att bli kriminella eller våldsbejakande extremister.

Däremot är det alltför många som upplever att de inte är en önskvärd del av samhället och därför väljer att vända sig från det på olika sätt

För att motverka extremism, och i förlängningen även terrorism måste vi arbeta med grundläggande värderingar tidigt.

Det är ett uppdrag som ska omfatta hela samhället, allt ifrån skolan till föreningsliv och organisationer.

Demokratiska principer och värderingar måste stöttas i alla dess former.