Mer pengar till tillsynsarbeten

Riksdagskrönika2008-10-07 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.
Oj, vilka intensiva veckor det varit. Media har varje dag mejslat ut nyheter om den finanskris och oro som nu sprider sig över världen. Jag trodde aldrig att detta skulle vara möjligt igen.
Jag kommer ihåg när finanskrisen var ett faktum i början av 90-talet och jag jobbade då som socialsekreterare. Skenande utlåningsräntor på upp mot 500 procent gjorde att kön till socialkontoren ökade dramatiskt och det var extremt svåra tider för många familjer, särskilt för de med nybyggda villor.
Vad gjorde den moderatstyrda regeringen då? Ja, precis som nu, blundar och sitter still i båten. Eller är det med skattesänkningarna de ska rädda Sverige undan lågkonjunkturen och finanskrisen?

Idag är sista dagen för att lämna in våra motioner till riksdagen. Det har varit några intensiva veckor av skrivande om allt från att vi vill att Norrbotten med universitetet som bas ska bli en testregion för energiomställning, att LKAB får behålla mer av sin vinst och lägga den på stadsomvandlingen i Malmfälten till olika insatser för att förstärka arbetsmarknaden m m.
Mer av det vi vill göra presenteras i dag i vårt socialdemokratiska alternativ till regeringens budget.

Söndag den 5 oktober, läste jag ett reportage i senaste numret av "Byggnadsarbetaren". Sedan januari 2003 har 70 personer fått sätta livet till i olyckor på byggarbetsplatser. Det är en byggjobbare/månad! Alla byggnadsarbetare som omkommit är publicerade med namn, ålder och vad som orsakat dödsolyckan. Jag berörs mycket av detta.
Listan är lång och bakom varje dödsfall finns ju någon som har förlorat en pappa, en bror, en son eller en arbetskamrat. Tidspress, ekonomi och pressade priser, rent slarv och okunskap är några orsaker.

Det är sorgligt att moderatregeringen verkar ha nollkoll på arbetsmiljöområde. Arbetsplatsolyckorna ökar och då dom att göra stora besparingar på detta område. I en av våra s-motioner tar vi upp att vi nu behöver statliga anslag till arbetsmiljöutbildning, till tillsynsarbeten och till arbetslivsforskning.
Särskilt viktigt är det för oss i Norrbotten med den tunga basindustrin och därmed farliga arbetsmiljöer som kräver höga krav att skyddsbestämmelser följs. Det är viktigt också med arbetsplatsnära forskning för att kunna förebygga ohälsa inom de typiska kvinnodominerande yrkena.