Vänsterpartiet stödjerVårdförbundets krav

Riksdagskrönika2008-05-13 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.
Min 84-årige far brukar ofta ta upp med mig om hur fel det är att få löneförhöjning i procent.
"Då får ju alltid de som har de högsta lönerna mest. Det är därför", förklarar han, "som löneskillnaderna mellan män och kvinnor ökar".
Orättvisan följer kvinnorna när de blir pensionärer. De låga lönerna ger också lägre pensioner. I dag får en kvinna i genomsnitt drygt 11 000 kronor före skatt i pension och en man ca 17 000 kronor.

Som ni alla känner till så strejkar Vårdförbundets medlemmar för högre löner. Vänsterpartiet stödjer Vårdförbundets krav. Vi har i flera år drivit på att vi måste få rättvisa och jämställda löner.
Vi vill att 10 miljarder kronor går till arbetet med att höja kvinnors löner

För en tid sedan frågade SVT:s nyhetsprogram om vad jag tycker om förslaget att minska antalet riksdagsledamöter. Man blir ju lite misstänksam. Varför vill man öka avståndet just nu mellan folk och folkvalda?
Varför vill man öka storstadsområdenas inflytande på övriga landets bekostnad? Varför ska man öka de stora partiernas inflytande på de andra partiernas bekostnad?
Förslaget på färre förtroendevalda är helt i linje med anpassning till EU-systemet, det vill säga man flyttar makt från folkvalda till tjänstemän och experter i Bryssel. Varför törs man inte fråga folket, vill vi verkligen ha den här utvecklingen?

Lissabonfördraget för över makten över ytterligare ett hundratal politiska områden från Sverige till EU. Det ger makt till de stora länderna. Det gör EU till en militär allians där medlemsländerna åläggs att upprusta militärt.
Fördraget tillsätter en EU-president och en EU-utrikesminister. Inte undra på att medlemstalet bland politiska partier ligger på 3,9 procent.
Antalet medlemmar har dramatiskt minskat. Om utvecklingen fortsätter så befarade man att vissa partier redan 2015 kommer att vara utan medlemmar.

I dagarna såg jag en lista på att svenska folket hade mest förtroende för sjukvården och minst för politiker. Vad krävs för att politikers förtroende ska öka? Man kan inte som sossarna i Kiruna och Luleå gå till val på en politik och efter valet genomföra en annan.
I Kiruna la sossarna ner 6-timmarsdagen efter valet utan att de hade sagt det före valet. Sossarna i Luleå och Kiruna berättade inte heller om deras privatiseringsplaner före valet. Folk måste ju undra om det någon skillnad mellan (s) och högern i de här frågorna?