Det är kanske den sista riktigt somriga dagen i Norrbotten och jag tittar på mina döttrar som badar i den lilla uppblåsbara poolen på gräsmattan.
Jag och min sambo har unnat dem varmt vatten och skojar om att vi minsann aldrig fick bada ute i varmt vatten (vi snackar 80-tal). Man fick helt enkelt vänta på att solen värmde det iskalla vattnet eller, om man var riktigt snäll, fick en eller två hinkar varmt vatten i den lilla plastanordningen.
”Var det bättre för?”, funderar jag på förekommen anledning. En fråga jag brukar återkomma till rätt ofta.
Jag minns när jag kom hem en dag efter skolan och gick ner till farmor som är född 1929. Jag bad henne berätta om hur det var förr.
Farmor berättade om när elen drogs till byn och om andra världskriget. Jag var 13 år och blev verkligen förbryllad. Över hur i hela fridens namn man kunde leva utan el, över krigets fasor, och hur snabbt Sverige utvecklats.
År 1965 fick vuxna fortfarande slå sina barn. Fram till samma årtal var våldtäkt inom äktenskapet inte ett brott. 1970 var medellivslängden i Sverige 77 år för kvinnor och 72 år för män (idag är den 84 år för kvinnor och 81 år för män). Hushållens disponibla inkomst, d v s pengar vi kan spendera efter alla utgifter, ökar från år 1950 fram till idag.
I dag saknar knappt 9,7 procent av Sveriges befolkning pengar att resa på en veckas semester. I Rumänien saknar nästan 60 procent den möjligheten.
Med känslor argumenterar många för att samhället på det stora hela blivit sämre. Med fakta går det att argumentera för motsatsen. Vi lever i en tid då opinion skapas med hjälp av känslor. Framförallt genom den starkaste av dem alla – rädsla.
Hans Rosling sa: ”There’s no room for facts when our minds are occupied by fear.” Vi matas med rädsla varje dag för rädsla säljer, skapar splittring mellan människor och destabiliserar samhällen. Men rädsla är ingen bra grund för beslut, det har visat sig genom historien.
Med detta sagt menar jag inte att allt är bra. Vi har problem vi behöver lösa. Till exempel att Sveriges välstånd inte kommer alla till del eller att vi lever som om vi hade fyra jordklot till vårt förfogande. Integrationen måste bli bättre och alla ska känna att man är en del av samhället. Varenda unge ska lyckas i skolan, brotten och brottens orsaker måste bekämpas, sjukförsäkringen och sjukvården ska finnas där för dig när du mår som sämst.
Men var det bättre förr? Fråga någon som föddes 1929.