Historisk seger för Stoltenberg
Det rödgröna alternativet - Liv Signe Navarsete (Sp), Jens Stoltenberg (Ap) och Kristin Halvorsen (SV) - fick stöd av en majoritet av norska folket.
Foto: Junge, Heiko
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.
Det som hände i Norge var ju inspirerande för oss som håller på de rödgröna. Arbeiderpartiet ökade med tre mandat och är med stor marginal Norges största parti. Men eftersom Sosialistisk Venstre gjorde ett dåligt val, minus fyra mandat, blev det ett tapp för regeringsblocket. Huvudsaken var dock att man vann. Den rödgröna alliansen var ju nederlagstippad.
Man får gå tillbaka till 1996 för att finna en norsk regering som överlevt ett val och kunnat regera vidare.
"Inte sedan 50-talet har Arbeiderpartiet ökat sin röstandel vid två val i rad", sade statsminister Jens Stoltenberg då han mötte pressen för segerintervjuer.
Det beklagliga är att Fremskrittspartiet, ett populistiskt högerparti, behåller platsen som Norges andra parti, 22,9 procent (+0,9). Norge är ett välmående land - socialt, kulturellt, ekonomiskt. Hur kan då ett främlingsfientligt parti vinna sådana framgångar? Höyre och FrP har tillsammans drygt 40 procent av rösterna. Vänstern får regera men högerpartiernas frammarsch oroar.
Alla progressiva måste sätta till alla klutar för att stoppa Sverigedemokraternas marsch mot riksdagen.
Den brittiske historikern Simon Sebag Montefiore skrev en lysande biografi om Stalin (två band). Nu har han skrivit en roman, "Sasjenka" (Norstedts). Handlingen är förlagd till tre tidsepoker - 1916, 1939 och 1994 och utspelas nästan helt i Ryssland och Sovjetunionen.
Det verkar som om historikern Montefiore tänkt "jag ska minsann visa att jag inte bara är en torr vetenskapsman utan att jag kan skriva en roman". Speciellt den första avdelningen i boken är överbelastad med skildringar av kläder, inredning och utseenden. Så blir det gärna om man inte har förmågan att gestalta.
Bokens starkaste parti är det från 1939. Här är historiken hemtam. Skildringen när Stalin dyker upp på en fest hos Sasjenka är övertygande, liksom när diktatorns bödlar utför sitt hantverk.
Slutet på historien? Nej, den är inte alls övertygande. Det hela är en romankonstruktion, det är svårt att leva med i handlingen.
Montefiore har enorma kunskaper om Ryssland och Sovjetunionen, som kommer bäst till sin rätt när han skriver biografier eller historiska verk. Som romanförfattare är britten tämligen medioker.
Jo, jag har köpt handsprit. Hon på apoteket log lite snett: ännu en som tror att alla faror kan hållas borta med en skvätt ur flaskan. Förberedelserna inför vaccineringen liknar uppmarschen inför ett fältslag.
Visst är det bra med denna höga beredskap men tonläget kunde vara mindre hysteriskt.
Friidrottssäsongen är i stort sett över. Vad minns man?
Den skandalösa behandlingen av sydafrikanskan Caster Semenya, som vann 800 meter. Hon anklagades för att vara man och därmed fuskare. En smärtsam utredning pågår.
Etiopiern Kenenisa Bekels makalösa uppvisningar på långdistans.
Höjdhopperskan Blanca Vlasics överlägsenhet.
Jelena Isinbajevas världsrekord i stav - och den snöpliga missen i VM.
För Sverige har det varit ett mellanår, utan stora framgångar. När Mustafa Mohamed kom sjua i hinder var referenterna nära att hoppa ur kostymerna. Det säger allt.
Portugisen José Manuel Barroso omvaldes som EU-kommissionens ordförande. Det var väntat eftersom den konservativa gruppen EPP stärkte sin ställning i valet till Europaparlamentet. Lite pikant var att de konservativa som är motståndare till Lissabonfördraget röstade för Barroso.
Nu fanns det ingen motkandidat till den liberalkonservative portugisen och det gjorde kampanjen mot hans kandidatur mindre trovärdig. Någon från socialistgruppen borde ha kandiderat, som en markering.
Ha en fin hösthelg. Snart är det dags att börja rota efter broddarna.
19 september 1975 sändes det första avsnittet av Pang i bygget, serien om det illa skötta hotellet där Basil Fawlty tror att han regerar. Det måste vara en av de roligaste teveserier som sänts. På trettiofemårsdagen kan svenska väljare högtidlighålla minnet genom att sparka Basil i Rosenbad.