I juletid går mångas tankar till ett barn som för två tusen år sedan föddes i Betlehem. Men låt oss även ägna en tanke åt de barn som lever i dagens Betlehem, i Palestina. De lever i en stad som är inringad av den mur som Israel låtit bygga genom Palestina. En stad med trånga flyktingläger där människor tvingats leva i generationer sedan över en halv miljon palestinier för sjuttio år sedan tvingades på flykt från den plats som kom att bilda staten Israel.
Olof Palmes Internationella Center har inför den här julen valt att lyfta fram två barn från Betlehem för att symbolisera hur människor tvingas leva i en svår livssituation, som inte orsakats av vare sig torka eller jordbävning, utan av politiska beslut, fattade av människor.
I ett hus precis invid den åtta meter höga muren bor 7-åriga Haya med sin familj.
”Jag och min lillebror blir inte så rädda när vi hör hur det smäller, men vi går alltid hem till mamma när det händer”, berättar Haya. I samma stad lever 11-åriga Ayham, som drömmer om att spela fotboll på en riktig gräsplan – men i flyktinglägret finns bara dammiga gator och gränder.
Två barn som aldrig upplevt fred men vet vad kriget tar ifrån dem. Friheten att leka, drömma och röra sig fritt. Och de är inte ensamma.
Var sjätte barn i världen lever i områden som påverkas av krig. I dag finns slagfälten på städernas gator och torg i tätbefolkade områden, inte sällan mitt bland civilbefolkningen.
Det totala antalet barn som drabbas av krig och konflikter har därför enligt Rädda Barnen ökat med 75 procent sedan 1990-talets början. Minst 357 miljoner lever, liksom Haya och Ayham, i eller i närheten av en väpnad konflikt.
På område efter område går den globala utvecklingen i riktning bort från de värden som vi här i Sverige ofta tar för givet; fred, demokrati, mänskliga rättigheter, jämställdhet och social rättvisa. Vi har under det här året sett hur auktoritära ledare blivit både fler och än mer hänsynslösa i sin framfart. Den demokratiska utvecklingen i världen går baklänges, och klyftorna ökar.
Det är lätt att tappa hoppet. Men då är det bra att påminna sig om att det människan skapat kan människan också förändra. Julen bär enligt kristendomen på budskapet om början på en ny och hoppfull tidsålder. Låt oss gemensamt se till att 2019 blir året då vi tar nya kliv bort från orättvisor, krig och förtryck.
På www.palmecenter.se/betlehem kan du se och läsa mer om Haya och Ayam och stödja Palmecentrets arbete i Palestina.