I augusti, efter fem års planering, gick äntligen flyttlasset från Göteborg till Kalix för Helene och Kenneth Nyström.

– Kenneth är född i en by i Norrbotten så vi har varit där uppe till och från sedan barnen var små. Det kändes som ett naturligt val att flytta upp, berättar Helene Nyström.

Tillsammans driver paret bolaget Låset AB. Företaget har funnits i branschen i fyrtio år, har sju anställda och jobbar med digitala och mekaniska låssystem och säkerhetslösningar.

– Vi är det enda företaget i Sverige som gör reparationer av spanjoletter. Vi har egna reservdelar och egen verkstad, så det gör oss unika, säger Helene Nyström.

Företaget finns i Göteborg, och kommer att fortsätta att göra det även nu när duon flyttat norrut. I stället för att flytta företaget har man valt att öppna en till verksamhet, nämligen Elektrolåset i Väst, som är en del av Låset. I Elektrolåset riktar man in sig på digitala låssystem.

– Våra kunder är framför allt företag, bostadsrättsföreningar och projekt av olika slag. Men vi har även privatkunder, säger Helene Nyström.

Just nu håller man på att komma till rätta i den 220 kvadratmeter stora lokalen på Furuhedsområdet. Här hade AMU matsal för många år sedan, så nu ska lokalerna anpassas till verkstad, butik och kontor.

– Vi har beställt lite möbler och så där som vi väntar på, men vi har ändå kunnat köra igång verksamheten. Vi hoppas att allt ska vara färdigt så att vi kan ha en officiell invigning i december, säger Helene.

I dagsläget är det bara Kenneth och Helene som jobbar på Elektrolåset i Kalix. Men planen är att anställda ett par personer på sikt.

– När det blir vet jag inte, men vi kommer att behöva mer kompetens.

Hur känns det att vara på plats nu?

– Det känns jättebra och spännande. Samtidigt är det pirrigt för det är en stor utmaning. Vi har förberett oss för den här flytten så länge att det känns otroligt skönt att äntligen vara här.