Få saker är så rogivande som att sitta och titta in i lågorna på en brasa. Att kunna göra det i sitt eget vardagsrum är riktig livskvalitet för många.

– Det är en komfort, en mysfaktor. Man mår bra av att sitta och bara vara framför elden, säger Karin Lundberg, som säljer kaminer vid Beijer byggmaterial i Piteå.

Men det finns en hel del man bör tänka igenom före man köper sin kamin.

Artikelbild

| Dessa två kaminer är de två populäraste på Beijer i Piteå.

– Det första man bör fundera på är vilken budget man har och hur mycket man är beredd att lägga på sin kamin. Ofta blir det slutgiltiga priset ungefär det dubbla mot för vad själva kaminen kostar, säger Amelie Lundberg, även hon säljare.

Tillbehör som rökrör och golvskydd tillkommer. För att inte tala om arbetskostnad om man väljer att anlita hantverkare för att installera kaminen. Före installationen behöver man även göra en bygglovsanmälan till kommunen, vilket är förenat med en avgift. Samt att slutbesiktningen av installationen, som utförs av en sotare också kostar pengar.

– Har man inte tummen mitt i handen så kan man installera sin kamin själv, men är man osäker ska man alltid anlita kunniga hantverkare, säger Amelie Lundberg.

Det är också viktigt att fundera på vilket syfte kaminen ska ha.

– Många väljer att installera en kamin i ett uterum och då är det smartast att välja en plåtkamin, som ger en snabb uppvärmning. Ska man ha kaminen inomhus och vill att den ska ge långvarig värme är det bättre att gå på en täljstenskamin, säger Karin Bergström.

Nästan oavsett vilken typ av uppvärmning man har i grunden, så är de båda överens om att en kamin alltid är en bra kompletterande värmekälla.

– Placeringen av kaminen är avgörande dels för vilken kamin du kan ha, men också för vilken effekt du får ut av den. Det bästa är givetvis att ha den så centralt som möjligt i huset. Men har man en övervåning gäller det att tänka till vart rökröret kommer upp i så fall, säger Amelie Lundberg.

Även rökröret ger bra med värme, de rekommenderar därför inte att dra rökröret på husets utsida.

– Nej, absolut inte. Det är som att elda för kråkorna. Man kan även få problem med att man inte får igång draget i röret om det är för kallt. Då ryker det in, säger Karin Bergström.

Hon berättar att en modern kamin har väldigt god förbränning och behöver därför inte askas ur så ofta.

– Det blir inte så mycket sot och aska, det mesta förbränns och blir värme. Det är däremot viktigt att man eldar på rätt sätt och vräker på ordentligt med torr och fin björkved, då får man maximal effekt i sin kamin, säger Karin Bergström.