Ayla Kuoljok och Mia Jonsson går i sista året på högstadiet i Jokkmokk. Tillsammans besökte de Folkets hus och arbetsmarknadsmässan i måndags. En lärare, en lanthandlare och en pilot var några av de personer som berättade om sina yrke under dagen och som tjejerna lyssnade på. De tror att en mässa är ett bra sätt att hjälpa unga att välja ett yrke – om föreläsarna är bra.

– Det finns många olika arbeten som man inte vet finns. Den som var mest intressant var piloten som föreläste, säger Mia Jonsson.

– Det var lite exotiskt, fyller Ayla Kuoljok i.

Artikelbild

| Feel-good. Gunilla Nyberg och Magdalena Forsman vill att mässan ska väcka ungas intresse för att plugga vidare.

Mässan är ett samarbete mellan Jokkmokks kommun, Arbetsförmedlingen, och hög- och gymnasieskolorna i Jokkmokk. Eleverna fick själva vara med och önska vilka yrken de skulle vilja ha representerade. Polisen, Försvarsmakten och Vattenfall var några av de totalt 14 företagen som fanns bland montrarna i Folkets hus, och tio personer höll i en snabb-föreläsning på tio minuter om sitt yrke.

– Det är en feelgood-mässa med inspiration för unga människor så att de känner att de kan bli vad de vill om man bara bestämmer sig, säger Magdalena Forsman, projektledare för arbetsmarknadsenheten i Jokkmokks kommun.

Högstadieläraren Mattias Palo var en av dem som pratade om sitt yrke under de tio intensiva minuterna.

– Det är viktigt, både för eleverna men också från en lärarsynpunkt, att kunna berätta något om yrket än vad människor tror, säger han.