Arkitekten Ralph Erskine planerade för ett samhällscentrum, en spännande stad i staden för umgänge, nöjen, kultur och handel. Principen var att gatan skulle fortsätta in i huset där golven liknade trottoarer och väggarna var gjorda av betong och obehandlat trä. Olika plan, halvplan, vinklar och vrår gör Shopping till en helt unik byggnad. Erskine är en av Sveriges mest berömda arkitekter och under hela Shoppings livslängd har arkitektstudenter från olika länder intresserat sig för byggnaden.

Invigningen den 27 oktober 1955 var en stor succé och uppgifterna om antalet besökare varierar mellan 15 000 och 25 000 personer.

Efter 50 år totalrenoverades Shopping med ett marint inredningstema som anknyter till Luleå som sjöfartsstad. Arkitekt den här gången var Martin Häller. Den 11 april 2002 var det återinvigning med tusentals besökare och stor utomhusshow, kändisar och happenings.

Nu är det dags för en ny mindre renovering.

Bland annat för takterrasen (se bilden) som i dag hyrs av restaurangen Mat & Prat samt rulltrapporna inne i gallerian.

– Vi håller på en hel del underhåll och byter ut delar av rulltrapporna där inne. Det är ett ett ganska stort projekt, säger Erik Wallström, fastighetsförvaltare på Diös.

– Samtidigt byter vi ytskicktet på terassen i rent underhållssyfte och just nu är det en hel del snöskottning, fortsätter han.